8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Leen en Ans de Koning onderscheiden met Golfslag

Tijdens een denksessie over een beweegtuin op dinsdag 1 maart in het gemeentehuis stormde burgemeester Weber, met de lokale pers in zijn kielzog, de vergaderzaal binnen. Hij kwam daar twee mensen uit Zuidplas in het zonnetje zetten en beloonde hen gezamenlijk met een Golfslag, de gemeentelijke onderscheiding voor langdurige vrijwillig en belangeloos inzet.

Ans en Leen de Koning zijn doorgewinterde vrijwilligers. Ans (76 jaar) organiseert als vrijwilliger en lid van de PCOB korte en lange wandeltochten voor ouderen door de gemeente Zuidplas, waaronder Nordic Walking. Ze geeft daarover ook instructie en zo nodig thuis. Daarnaast is zij vrijwilliger in de bibliotheek en verzorgt zij taallessen aan inburgeraars. Tevens nodigt zij deze vervolgens uit voor haar wandelingen om het leggen van contacten, gesprekjes voeren te stimuleren, en kennis te laten maken met omgeving.

Leen (74) is de weerman van Zuidplas. Zo verzorgde hij als vrijwilliger het nieuws over de weersverwachting voor Radio Rijnmond en de Lokale Omroep Nieuwerkerk, na 2010 Omroep Zuidplas. Dit eindigde april 2020. Op verzoek geeft hij presentaties en toont hij zijn weerhut, regenmeter en geeft inzicht in weerstatistieken, helpt hij kinderen bij werkstukken. Dagelijks verzorgt hij op zijn website (www.leendekoning.nl), Facebook en de Kabelkrant van regionale omroep Capelle (ook met nieuws uit Zuidplas) de weerberichten met prachtige weerfoto’s, en elke zaterdagochtend is hij daar in het programma te gast. Ook maakt hij in tijd vrij voor het oprapen van zwerfafval.

De kennis van het weer en de natuur van Leen, wordt tijdens de wandelingen van Ans overgedragen op de deelnemers. Zij vormen ware ambassadeurs van Zuidplas, omdat zij deelnemers met mooie plekken in Zuidplas laten kennismaken.

Iedereen die zich langdurig (minimaal vijf jaar) vrijwillig en belangeloos inzet, en aantoonbaar een bijzondere prestatie heeft geleverd voor de samenleving in de gemeente Zuidplas kan in aanmerking komen voor de Golfslag. Zij hebben een staat van dienst opgebouwd door hun inzet en betrokkenheid. Meer informatie op https://www.zuidplas.nl/gemeentelijke-onderscheiding-de-golfslag-en-jeugdaward-zuidplas/

Advertentie