8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Grutto-excursie Het Weegje snel volgeboekt: “gelukkig mag het weer!”

Het is fijn dat we na twee jaar weer op excursie konden. De belangstelling was zo groot dat we na 30 inschrijvingen de activiteit maar dicht hebben laten zetten”. Judith Roth en IJsbrand Zwart, vrijwilligers van de IVN afdeling IJssel en Gouwe, zijn tevreden. Twee uur eerder vertrokken zij op deze winterse en zonnige zaterdagochtend vanaf het Praathuis voor de excursie “Welkom Grutto”, met een groep liefhebbers, uitgerust met verrekijkers en telelenzen, voor een rondje door Het Weegje. Het kleine natuurgebiedje langs de Gouwe dat ligt ingeklemd tussen Waddinxveen, Gouda en Zuidplas.

Het doel van vandaag is de grutto’s te zien die elk voorjaar vanuit Afrika naar Nederland trekken en na de laatste tussenstop in Frankrijk, hier uitrusten en zichzelf tegoed doen aan de wormpjes in het plas-dras gebied. Ze kunnen dan wel doorvoed naar de weilanden vertrekken, vertellen de gidsen. Zijn de omstandigheden in Het Weegje ideaal voor grutto’s, ook andere vogelsoorten voelen zich er thuis zoals vele eenden- en ganzen soorten, zwanen, futen, en aalscholvers. Die maken hun nesten in de hoge bomen, gemoedelijk naast de blauwe reigers.

Halverwege de wandeling worden de grutto’s gespot. Een klein groepje zit bij elkaar in de ochtendzon, midden in de plas bij een stukje riet. De gidsen wijzen ook de brandganzen en grauwe ganzen aan, met hun feloranje snavels. Kinderen, uitgerust met hun eigen verrekijkers, weten ook al feilloos de ganzen uit elkaar te houden. Zij krijgen de liefde voor de natuur duidelijk met de paplepel ingegoten.

Onderweg is er ook aandacht voor de vogels in de bomen langs het water. “We hebben in Nederland twee soorten roodborstjes”, vertelt Judith Roth. In de winter die uit Scandinavië en straks komen de roodborstjes uit het zuiden weer terug.” “Nu hoor je de boomkruiper weer die we net zagen”, zegt Sijbrand Zwart. “En daar hoor ik een buizerd, die klinkt volgens kinderen als een kat die op zijn start getrapt wordt”, lacht hij. Waarna de deelnemers getrakteerd worden op een luchtshow van wel vier van deze imposante roofvogels.

Het was al met al een geslaagde excursie waarvan er dit jaar nog meer volgen. Sijbrand begeleid ze wel vaker, hij heeft daar bij het IVN een training voor gevolgd. Ook de vleermuizen hebben zijn belangstelling en een project om de grote karekiet terug te brengen in de Reeuwijkse plassen. Judith is actief voor schoolprojecten zoals plantenjacht en slootjesdagen. Alle activiteiten van de IVN afdeling IJssel en Gouwe zijn te vinden op hun website: https://www.ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe.

Foto’s: Jaap Reijm

Advertentie