8.5 C
New York
zaterdag 18 mei 2024

Waddinxveen biedt vluchteling onderdak aan de Noordkade


Voor de groep vluchtelingen die sinds 4 maart in de crisisnoodopvang zit in sporthal De Dreef in Waddinxveen, is nieuwe huisvesting gevonden. De voorbereidingen zijn in volle gang om een bedrijfspand aan de Noordkade volgende week als de noodopvanglocatie gereed te hebben – in ieder geval voor een periode van zes maanden.

Op 8 maart heeft de gemeenteraad besloten tot de overgang van crisisnoodopvang naar noodopvang voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Behalve het pand aan de Noordkade, bekijkt de gemeente ook de mogelijkheid om voormalig Hotel De Unie geschikt te maken voor noodopvang. Er wordt op dit moment gesproken over aanschaf van het pand.

De verbouwing tot noodopvanglocatie van Noordkade 64 kan door de hulp van een aantal betrokken Waddinxveense ondernemers snel klaar zijn. Begin volgende week kunnen de gevluchte Oekraïners hier al terecht. Zij kunnen hier in ieder geval zes maanden blijven wonen. De komende weken breiden we deze locatie verder uit, zodat uiteindelijk circa 120 mensen hier huisvesting vinden.

Burgemeester Nieuwenhuis stelde de groep Oekraïners in sporthal De Dreef vandaag zelf op de hoogte van hun aankomende verhuizing, die voor begin volgende week gepland staat. “U bent allemaal van harte welkom om het komende halfjaar in onze mooie gemeente te verblijven. Binnenkort beslist ons kabinet hoe u in Nederland zelf aan deze periode vorm kunt geven. Denk hierbij onder meer aan school, werk of inkomen en gezondheidszorg. We begrijpen dat u hierover duidelijkheid wilt en we doen ons best om deze zo snel mogelijk te geven.” De groep bedankte de burgemeester en gaf aan heel dankbaar te zijn voor de grote steun en hulp die ze vanuit de Waddinxveense gemeenschap ervaren.

Sinds begin van de maand zijn inwoners en gemeente Waddinxveen al bezig met de organisatie van (crisis)noodopvang in Waddinxveen. Deze week is vanuit de veiligheidsregio Hollands Midden aan alle gemeenten de opgave gegeven om binnen twee weken samen 2.000 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. 

Advertentie