8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Ontmoet de acht lijsttrekkers van Zuidplas (video’s)

Gouwe IJssel Nieuws en Hart van Holland hebben samen de acht lijsttrekkers van Zuidplas aan de tand gevoeld. De inwoners van Zuidplas kunnen zo in acht video’s de lijsttrekkers leren kennen.

Ferry van Wijnen (VVD): mobiliteit wordt uitdaging

VVD-lijsttrekker Ferry van Wijnen kijkt enorm uit naar het mobiliteitsplan voor Zuidplas voor 2040. Dat zegt hij in het iijsttrekkersinterview met Hart van Holland en Gouwe IJssel Nieuws.

“De mobiliteit is een belangrijke uitdaging voor de toekomst”, zegt Van Wijnen. ‘Wij gaan het mobiliteitsplan kritisch beoordelen, maar we moeten ook eerlijk zijn. Ik ben wel eens met mensen in gesprek over mobiliteit dat we vaststaan als we Zevenhuizen uitkomen, maar we moeten ook niet negeren dat we met elkaar steeds meer auto’s gaan rijden. We moeten accepteren dat we af en toe een paar minuten stilstaan. Alleen maar doorrijden is een utopie.”

Van Wijnen zei in het interview, dat te zien is via, ook dat de VVD graag de grootste partij van Zuidplas wil nemen en bestuurlijke verantwoordelijk wil nemen.

Verkiezingsprogramma VVD


Kees Heuvelman (NGP): Vijfde Dorp wordt financiële ramp

Nieuwe Gemeente Politiek (NGP) moet niets hebben van de ontwikkeling van het Vijfde Dorp. Dat zegt lijsttrekker Kees Heuvelman tijdens het verkiezingsinterview met Hart van Holland en Gouwe IJssel Nieuws.

Volgens Heuvelman stevent de gemeente af op een financiee; debacle. “We hebben de afgelopen vier jaar al veel ingeleverd. Dat wordt alleen maar erger door het Vijfde Dorp.”

“Het is afgekomen van de provincie en laat die het maar oplossen.”

Heuvelman vindt dat Zuidplas zich moeten richten op andere doelen, “Andere locaties kan je veel mooier maken.”

NGP, dat voor de vierde keer meedoet aan de verkiezingen en nog geen enkele keer erin slaagde in de raad te komen, zet in op één zetel. “Minimaal”, aldus Heuvelman. “We hebben goede mensen, specialisten ook.”

verkiezingsprogramma NGP

 

Jan Willem Schuurman (CU/SGP): ‘Leefomgeving nog beter maken’

“In het verkiezingsprogramma zit veel goeds voor de leefomgeving.” Dat zegt Jan Willem Schuurman in het liisttrekkersinterview van Gouwe IJssel Nieuws en Hart van Holland met de lijstrekker van ChristenUnie/SGP.

Vergroening is volgens Schuurman belangrijk. “Niet alleen hoe houden we het groen, maar ook maken we het groener. Door diversiteit, door duurzame energievoorzieningen, maar ook door het planten van meer bomen, zodat we beter bestand zijn tegen meer extreme vormen van weer. Maar ook de openbare ruimten voor jongeren en ouderen beweegvriendelijker te maken.”

“We hebben veel ideeën om Zuidplas beter en sterker te maken”, aldus Schuurman, die ook ingaat op de chirstelijke waarden en normen die hem en ChristenUnie/SGP drijven. Volgens Schuurman zijn waarden als goed rentmeesterschap – het zorgen voor de aarde en de wereld – en naastenliefde een belangrijk thema in die waarden.

verkiezingsprogramma ChristenUnie/SGP


PvdA/GroenLinks Denise Leliënhof: ‘Zuidplas stukje groener en socialer maken’

“We willen de trend stoppen dat er minder sociaal woningbouw is gekomen.” Dat zegt Denise Leliënhof, lijsttrekker van PvdA/GroenLinks, in het lijsttrekkersinterview met Gouwe IJssel Nieuws.

“De woningen die gebouwd worden moet betaalbaar zijn voor de inwoners. Zowel koopwoningen als sociale woningbouw.”

“We hebben met zijn allen een groot probleem op te lossen. We hebben te weinig woningen.”

Leliënhof is de enige vrouwelijke lijsttrekker van de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zuidplas. Ze vindt het jammer dat maar 27 procent van de raadskandidaten vrouw is. “Ik zal mijn rol pakken”, zegt ze. “Ik ben niet van plan om in een slachtofferrol te gaan.”

Leliënhof maakt ook duidelijk hoe het nu precies zit met haar ambities om fractievoorzitter van PvdA/GL te worden. “Martin Damen heeft het goed gedaan.”

verkiezingsprogramma PvdA/GroenLinks


Benno de Ruiter (CDA): Vijfde Dorp niet ten koste van huidige dorpen

“De ontwikkeling van het Vijfde Dorp mag niet ten koste gaan van de huidige dorpen.” Dat zei CDA-lijsttrekker Benno de Ruiter tijdens het lijsttrekkersinterview met Gouwe IJssel Nieuws en Hart van Holland aan de vooravond van de  gemeenteraadsverkiezingen.

“De huidige dorpen moet je los zien van het Vijfde Dorp, wat echt een nieuw project is. We moeten onze bestaande dorpen overeind houden, die moeten krachtig blijven met goede voorzieningen. Inwoners hebben daar recht op en dat verwachten ze ook.”

Het Vijfde Dorp moet volgens De Ruiter een dorps karakter krijgen. “Niet per se veel en snel, maar slim en verstandig. Met veel groen.”

Het CDA vindt dat inwoners van Zuidplas voorrang moeten krijgen. “Er zijn veel inwoners, sommige al heel lang, op zoek naar een geschikte woningen. Nu hebben we een uitgelezen kans.”

“Het Vijfde dorp wordt niet per se beter. We gaan zeker geen voorzieningen verplaatsen. Achtduizend woningen is niet niks, maar zorgt ervoor dat in het Vijfde Dorp eigen voorzieningen komen.”

De Ruiter vindt het ook belangrijk dat er eerst wordt bewogen en dan er daarna gebouwd wordt. “Het is de bedoeling dat we prettig wonen en daar hoort ook een goede bereikbaarheid.”

verkiezingsprogramna CDA


Jan Baas (SP): ‘Je voert vier jaar campagne’

“Je voert vier jaar campagne en geen anderhalve maand.” Dat zei Jan Baas, lijsttrekker van de SP, tijdens het lijsttrekkersinterview dat Gouwe IJssel Nieuws en Hart van Holland met hem hadden voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens hem heeft de SP zich als één van de weinige partijen ook ingezet om in contact te komen met inwoners buiten de verkiezingsperiode. “Ik zie nu andere partijen canvassen en bij sportclubs ballen sponseren.”

Voor SP is sociale woningbouw belangrijk. Baas: “We moeten zuinig zijn op onze sociale woningvoorraad. Het mooiste is dat de Vestia-woningen in handen komen van andere woningcorporaties. Straks komt er een Chinees op de markt die die woningen koopt.”

De SP, zo herhaalde Baas, is tegen het Vijfde Dorp. “Het mooie groen, het klimaat, het hoeft niet in dat middengebied. We hebben ruimte zat. Nieuwerkerk-Noord is jaren geleden al aangewezen daar te bouwen.”

verkiezingsprogramma SP

 

Frans Klovert: D66 wil bij winst collegerol

D66 wil terug in het college als bij de gemeenteraadsverkiezingen van deze week een winst wordt behaald. Dat zegt lijsttrekker Frans Klovert in het lijsttrekkersinterview dat Hart van Holland en Gouwe IJssel Nieuws met hem had.

D66 werd bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen gehalveerd en zakte van vier naar twee zetels. “We hebben in 2018 platgezegd billenkoek gehad”, zegt Klovert. “Prima hebben we gezegd: dan zien we ook geen rol in het college. De toekomst is rooskleurig. We gaan zeker stijgen. Als we vier zetels zouden halen, wat ik een mooi resultaat vind, gaan we in ieder geval het gesprek aan om een college te gaan vormen.”

verkiezingsprogramma D66


Paul van Drenth: ’NEZ waait niet met alle winden mee’

“Het Vijfde Dorp is een noodzakelijk kwaad.” Dat zei lijsttrekker van Nieuw Elan Zuidplas, Paul van Drenth, tijdens het lijsttrekkersinterview van Hart van Holland en Gouwe IJssel Nieuws.

Volgens Van Drenth zal zijn partij de uitvoering van de plannen kritisch blijven volgen. “We moeten bouwen naar behoeften en dat zijn betaalbare woningen. Wij hebben het dan over woningen van 2,5 ton in plaats van vier of vijf ton.”

De manier is volgens hem ook belangrijk: “Denk aan alternatieve zaken. Tiny houses. Wonen op water in plaats van wonen op palen. Bekijk goed wat je wil en kijk naar de vraag van Zuidplas.”

Van Drenth was jaren geleden de oprichter van NEZ. Volgens hem is een lokaal geluid belangrijk. “Wij waaien niet met alle winden mee. Wij hebben een volledig eigen partijprogramma.”

NEZ pleitte in de afgelopen coalitieperiode voor onder meer een openbaar toilet in winkelcentrum Reigerhof en nieuwe inrichting van het Raadhuisplein. Dat plein heeft volgens Van Drenth de uitstraling van een hondenkerkhof. “Lokale politiek gaat ook vaak om kleine zaken. Dat wil niet zeggen dat ze niet belangrijk zijn. Wij vinden het belangrijk dat er aandacht is voor de inrichting van de openbare ruimte. Zo hebben we onlangs de verloedering van de velden- en dalenbuurt – breek je nek voorzichtig – aan de kaak gesteld.”

verkiezingsprogramma NEZ

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie