8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Aankomst Molukse KNIL militairen herdacht met Estafetteloop

Op 21 maart 1951 kwam het eerste schip met Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen aan in Nederland. Er volgde later nog tien schepen. Een zeer ingrijpende gebeurtenis voor deze mensen en bovendien, zoals later bleek een breekpunt in de geschiedenis van de Moluks-Nederlandse verhoudingen.

Er is maar weinig kennis bij het algemene publiek over die gezamenlijke geschiedenis. Er zijn helaas nog steeds pijnlijke misvattingen en vooroordelen over de Molukse gemeenschap. Dat is jammer en onterecht en dat vraagt om een verbetering van de beeldvorming over deze groep Molukse Nederlanders. Dat is de reden dat de groep hardlopers “Kawan Kawan Maluku Lari”, het initiatief heeft genomen om de komst van de Molukkers naar Nederland, afgelopen jaar 70 jaar geleden, te herdenken.

Na 2 jaar voorbereidingen en uitstel door COVID-19 is het dit jaar dan eindelijk zover! Ze gaan deze gebeurtenis herdenken met een sportieve en informatieve gebeurtenis: Een Estafette-RUN van Leusden naar Rotterdam op zaterdag 19 maart 2022. Deze twee plaatsen vervulden een belangrijke rol bij deze gedwongen verhuizing. Rotterdam was de havenstad waar de gezinnen ontscheepten en in Kamp Amersfoort, een voormalige gevangenenkamp.

Doelstelling
De Estafette-Run 2021 dient op een sportieve en publieksvriendelijke wijze, de verhouding tussen Nederlanders mét én zonder een Molukse achtergrond verder te verbeteren door:

  • Samen te sporten
  • Te herdenken dat 70 jaar geleden de eerste Molukkers in Nederland aankwamen
  • Aandacht te vestigen bij deelnemers, publiek en media op de Molukse diaspora en de kennis hierover te verdiepen
  • Vooroordelen en misvattingen over de Nederlandse Molukkers weg te nemen/te verminderen

Kinderen zijn de toekomst!
Omdat de Molukse gemeenschap inmiddels al een aantal generaties telt en nog steeds groeiende is, kunnen de kinderen de laatste honderden meters mee gaan rennen op zaterdag 19 maart 2022. Het is belangrijk dit gedeelde verleden te blijven vertellen om te werken aan een gezamenlijke toekomst. Dus lijkt het uw kind(eren) leuk om de laatste paar honderd meter mee te rennen met de groep?! Laat het ons weten via k2mlestafetterun2021@gmail.com, dan ontvangt u de link voor inschrijving. Let wel op, er is een maximum van 25 kinderen die kunnen deelnemen! Alleen met een bevestiging kan uw kind(eren) meerennen.

Corona
Iedereen heeft inmiddels al bijna 2 jaar met het Coronavirus in Nederland te maken, de maatregelen laten heel wat te wensen over; en hebben grote impact op een ieders sociale leven. Gezien de recente ontwikkelen met betrekking tot de ziekenhuisopnames die flink dalen met het nieuwe variant hebben wij goede hoop dat zaterdag 19 maart 2022 door kan gaan. Laten we in ieder geval gezamenlijk uitkijken naar deze mooie en gedenkwaardige dag ter ere van de eerste generatie Molukkers.

Advertentie