8.5 C
New York
zaterdag 2 maart 2024

Uitslag verkiezingen: Meeste groei bij D66 en NEZ. ChristenUnie/SGP grootste partij in Zuidplas.

Bij de gemeenteraadsverkiezing in Zuidplas hebben D66 en de lokale partij Nieuw Elan Zuidplas de grootste winst behaald. Beide partijen groeien van 2 naar 4 zetels. De ChristenUnie/SGP is met 6 zetels de grootste partij in Zuidplas.

Door de groei van het inwonertal groeit ook de gemeenteraad na deze verkiezing van 27 naar 29 zetels. De VVD en CDA zijn de verliezers. Ondanks de groei van de gemeenteraad verliezen de partijen beiden een zetel.

Bij de vorige verkiezingen was de VVD nog de grootste partij. De liberalen zijn nu ingehaald door de ChristenUnie/SGP. Dat is voor het eerst sinds het ontstaan van Zuidplas in 2010. Voor het eerst mag de ChristenUnie/SGP het voortouw nemen in de coalitieonderhandelingen.

Onderstaand de voorlopige zetelverdeling van Zuidplas in vergelijking met de uitslag uit 2018. Aankomende maandag wordt de definitieve uitslag vastgesteld.

  • VVD: 6 (-1)
  • ChristenUnie/SGP: 6 (0)
  • CDA: 4 (-1)
  • D66: 4 (+2)
  • NEZ: 4 (+2)
  • PvdA/GroenLinks: 3 (0)
  • SP: 2 (0)
  • NGP: 0 (0)

Na de bekendmaking van de voorlopige uitslag vroeg Gouwe IJssel Nieuws aan iedere lijsttrekker (of vervanger) om een eerste reactie.

Advertentie