8.5 C
New York
zaterdag 2 maart 2024

Recordwinst voor PCW in Waddinxveen

In Waddinxveen is de Protestantse Combinatie Waddinxveevn (PCW) veruit de grootste partij geworden met een record van zeven zetels in de gemeenteraad. Nimmer wist een partij zoveel zetels te halen in Waddinxveen. Dit komt door niet alleen door de lage opkomst waarbij de traditionele trouwe aanhang van de PCW wel komt stemmen, maar ook door de groei van extra raadszetels van 21 naar 23 door de groei van de gemeente.

Naast de winst van 2 voor de PCW won het CDA ook 1 zetel en komt op vier zetels. Verlies was er voor de PvdA/Groenlinks fractie (-2,5%) die een zetel kwijt is geraakt. VVD bleeft met zetels de derde partij op 4 zetels maar verloor 2,5%. Weerbaar Waddinxveen (WeWa) bleef stabiel op 14% van de stemmen en 3 zetels. D66 verloor 1,3% en bleef steken op drie zetels.

Op Twitter feliciteert PvdA/Groenlinks de PCW en reageert op haar verlies: “Uiteraard zijn wij teleurgesteld dat we onze derde zetel net niet behouden hebben. Nooit was de opkomst zo laag bij raadsverkiezingen“.

Opkomst

De opkomst in Waddinxveen was met 52,34% fors lager dan in 2018 toen de opkomst nog 61,25% was. Dit beeld van lage opkomst is een landelijk beeld, in Zuidplas was de opkomst van 57,7% naar 50,7% gedaald.

Advertentie