8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Energietoeslag minima automatisch overgemaakt door IJsselgemeenten

Uitkeringsinstantie IJsselgemeente keert op 31 maart een bedrag van € 800 aan energietoeslag. Dit doetmen aan inwoners uit Zuidplas, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel die hoofdbewoner zijn van een woning en een uitkering voor levensonderhoud van IJsselgemeenten ontvingen (uitkering via de Participatiewet en Ioaw). Inwoners met bijzondere bijstand voor bewindvoerderskostenkrijgen ook deze toeslag.

Het gaat om mensen die in de periode 1 januari 2022 tot en met 15 maart 2022 op een bepaald moment deze uitkering of bijzondere bijstand ontvingen. Dat hoeft dus niet over de hele periode te zijn.

Overige inwoners

IJsselgemeente laat op haar website weten dat overige inwoners moeten wachten :”Alle andere mensen moeten nog even wachten. Dit geldt ook voor mensen die een aanvraag willen indienen. Wij wachten af wat de gemeenten Capelle, Krimpen en Zuidplas hierover gaan besluiten. Het heeft geen zin om ons hierover te bellen. Weten wij meer en zijn alle voorwaarden bekend? Dan komt dat met een aanvraagformulier op onze website te staan“.

Op vrijdag 25 maart stuurde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al een noodkreet uit dat het geld, welke gemeenten krijgen van de overheid voor deze uitkering, niet genoeg is. Hierdoor moeten gemeenten besluiten om de uitkering niet aan mogelijke groepen uit te keren.

Schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks

De fractie van PvdA/GroenLinks heeft inmiddels vragen gesteld. Fractielid Jacques Bovens is blij dat er nu een bijlage komt voor de inwoners maar heeft de onderstaande vragen aan het college van B&W van Zuidplas gevraagd:

  1. Over het uitkeren aan de groep van 120% van het minimum inkomen, tw.AOW, WW (met toeslag) of lage WIA moet het college nog een besluit nemen. Waarom is dit besluit niet tegelijkertijd genomen met bovengenoemde besluit? Wanneer neemt het college een besluit over het uitkeren aan deze groep?
  2. Deze groep is onbekend, maar ook in deze groep zijn er veel mensen in de problemen door de hoge energieprijzen. Hoe gaat het college zorgen dat deze groep goed ingelicht wordt over het aanvragen van de energie toeslag?
Advertentie