8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Zuidplas zorgt voor BRP registratie na noodkreet gastgezin vluchtelingen

Pieter Nederlof heeft op vrijdag 25 maart een noodkreet naar de pers en de politiek gestuurd. Deze Nieuwerkerker wil door hem opgevangen vluchtelingen uit de Oekraïene helpen met inschrijven in de Basisregistratie Personen in de gemeente Zuidplas wat tot dan niet lijkt te lukken.

Nederlof legt zijn frustratie in de ochtend op LinkedIn uit : “Al 3 weken lang lopen wij als gastgezin tegen een Zuidplas ‘sorry-meneer’-muur op. Zonder een adequate afhandeling in het BRP register, en dus een burgerservicenummer, kunnen deze mensen nergens terecht. Óók niet als op 1 april de zaken wél landelijk geregeld lijken te zijn“. Volgens Nederlof is het in andere gemeenten beter geregeld, wat blijkt uit een artikel van Nu.nl

De noodkreet blijft niet ongehoord, team Bevolkingszorg heeft direct actie ondernomen om te kijken waarom dit nog niet lukt in Zuidplas. Volgens team bevolkingszorg was het niet registreren een bewuste keuze :”Het klopt dat tot op heden BRP registratie van Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente nog niet mogelijk was. In deze uitzonderlijke situatie zijn wij afhankelijk van goede informatie vanuit de Rijksoverheid. In verband met de vele onduidelijkheden en het uitblijven van juiste informatie heeft de gemeente Zuidplas ervoor gekozen niet met inschrijvingen te starten, maar deze Rijksinformatie af te wachten. Dit om te voorkomen dat er achteraf weer veel aanpassingen gedaan moesten worden en wij opnieuw in gesprek zouden moeten met betrokkenen. Wij wilden dit, gezien de traumatische ervaringen van deze groep vluchtelingen, voorkomen. Dit is precies wat er gebeurd is bij gemeenten die er voor gekozen hebben proactief Oekraïense vluchtelingen in het BRP in te schrijven. Uiteraard hebben wij alle begrip voor uw verontwaardiging, maar wij hebben hierin een weloverwogen keuze gemaakt”.

Aan het einde van de middag laat Nederlof weten dat het inderdaad opgelost is en dat vanaf dinsdag het mogelijk is om Oekraïense vluchtelingen in te schrijven. Zelf kreeg hij al een uitnodiging om langs te komen. Deze inschrijving is onder andere belangrijk voor bijvoorbeeld zorg en onderwijs. “Persoonlijk ben ik blij dat berichtgeving van vandaag richting gemeente vruchten lijkt af te werpen om schot in de zaak te krijgen” aldus Nederlof.

Advertentie