8.5 C
New York
woensdag 24 juli 2024

Burgemeester Weber opent opvanglocatie de Oase (+video)

Burgemeester Weber van de gemeente Zuidplas heeft de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in het voormalige pand van de Rabobank geopend. Hij onthulde de naam “De Oase” met de bedenker Kees Visser die hiervoor bedankt werd. Voor Visser was het idee dat mensen na de heftige tijd in hun moederland nu even in een oase van rust kunnen komen.

Binnen in het gebouw is nagenoeg alles gereed. Vol trots laat Weber en huismeester Hans Houtman zien hoe in korte tijd het (al 10 jaar) leeg staande pand is opgeknapt naar slaapkamers en recreatieruimten door de vele vrijwilligers in Zuidplas. Hij verwacht dat aankomende week de eerste mensen uit de Oekraïne zullen aankomen in het pand aan de J.A. Beijerinckstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel. Naast de lof aan alle vrijwilligers dankte Weber ook eigenaar SteBru voor de medewerking en alle ambtenaren die hard mee hebben gewerkt aan de totstandkoming van de Oase.

In de kamers zijn stapelbedden geplaatst en de grootte varieert van klein tot aan groot gezin. Alle slaapkamers hebben daglicht en de kamers zonder daglicht zijn niet in gebruik voor de opvang. Wel zou in nood deze ruimte even gebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn is er een ruimte met was- en droogmachines en zijn er spreekkamer voor bijvoorbeeld de huisartsen.

Bezigheden

Er zijn veel vrijwilligers die zich hebben aangemeld om de bewoners straks te vermaken maar burgemeester Weber roept op verenigingen en organisaties op om hieraan mee te werken. De Oekraïners blijven mogelijk 7 maanden in het gebouw.

Advertentie