8.5 C
New York
donderdag 30 juni 2022

Advies: coalitie Leefbaar Capelle, VVD, D66 en PvdA in Capelle aan den IJssel

Na de gemeenteraadsverkiezingen stelde Leefbaar Capelle Gerrit Kruijt aan als informateur om te komen tot de vorming van een nieuwe coalitie. Op basis van de gesprekken met alle politieke partijen adviseert de informateur om een coalitie te vormen met Leefbaar Capelle, VVD, D66 en PvdA.

Advies

Op basis van de verkiezingsprogramma’s, de gevoerde gesprekken en de verkiezingsuitslag zie ik mogelijkheden om met succes inhoudelijk te gaan onderhandelen tussen Leefbaar Capelle, VVD, D66 en PvdA om te komen tot een coalitieakkoord.

Deze combinatie omvat de grootste partij, een stabiel gebleven partij, de enige zittende partij met zetel- en stemmenwinst en een partij die voor evenwicht kan zorgen. Deze combinatie is goed voor 21 zetels en voldoet dus ook aan het criterium van een bredere coalitie dan 17-16.

Inhoudelijk zijn er volgens de verkiezingsprogramma’s zeker, soms behoorlijk grote, verschillen in standpunten te overbruggen. Maar alle partijen hebben mij aangegeven dat de bereidheid er is om er met elkaar uit te komen.

Formatie

Leefbaar Capelle heeft Gerrit Kruijt gevraagd om de rol van formateur op hem te nemen. Hij gaat de partijen zo snel als mogelijk uitnodigen om te starten met de inhoudelijke gesprekken.

Advertentie