8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

TVI laat sergeant Van den Heuvel herleven in Moordrecht

Op woensdag 4 mei bracht Theater voor Iedereen (TVI), na afloop van de Dodenherdenking, het toneelstuk “De Weg naar Huis” in de Dorpskerk van Moordrecht. TVI doet dit in samenwerking met Theater na de Dam, die zorgdragen voor landelijk 100 opvoeringen tegelijkertijd ter nagedachtenis aan de oorlog op 4 mei.

‘De weg naar Huis’ is een waargebeurd verhaal van Wiggert van den Heuvel, inwoner van Moordrecht, aan de Vliet waar hij met vrouw Aletta en 2 kinderen woonde. Hij was dienstplichtig militair en werd op 11 april 1939 naar het front opgeroepen. Uiteindelijk kwam van den Heuvel in Engeland terecht waar hij gedurende de oorlog als leger kok de manschappen van eten voorzag. Het verhaal vertelt wat hij heeft meegemaakt in die jaren. Hij overleefde de oorlog, kwam met zijn peloton als eerste aan in NL en vocht hier mee aan de bevrijding. Hij kwam veilig weer thuis bij zijn gezin en werd gehuldigd voor zijn rol in de oorlog…

Jan-Tjeerd de Jong schreef het verhaal en vertolkte zelf de hoofdrol in het stuk waarmee een stukje geschiedenis van Moordrecht herleefd werd op een prachtige manier. TVI heeft eerder al na de dodenherdenking een een verhaal gespeeld en wederom wist men met klein decor erin te slagen het publiek te vermaken.

De kleindochter van Sergeant van den Heuvel, Aletta, was erbij. De medailles heeft zij via haar moeder geërfd van haar oma Aletta. Als dank voor haar verhalen en bet mogen lenen van de medailles hebben ze die in een prachtige houten ‘show’ kist aan haar teruggegeven.

Advertentie