8.5 C
New York
vrijdag 23 februari 2024

Nieuwerkerkse historicus en auteur Adri den Boer overleden

Op woensdag 18 mei is historicus en auteur Adri den Boer overleden. Dat maakte zijn zoon vandaag bekend op Twitter. Kortgeleden mocht hij uit de handen van Locoburgemeester Jan Verbeek een Golfslag ontvangen als waardering voor het vele werk dat hij heeft gedaan voor de gemeenschap.

Sinds 1972 deed Den Boer vrijwillig onderzoek naar de geschiedenis van Nieuwerkerk aan den IJssel. Zijn eerste publicatie was een inventarisatie van de archieven van de Nieuwerkerkse dorpskerk. Van 2005 – 2018 nam hij zitting in de klantenraad van het Streekarchief Midden-Holland. Ook is hij in de periode 1986 tot 2021 voorzitter geweest van de Stichting Vrienden van Archief en Librije. Deze stichting geeft het regionaal-historisch tijdschrift De Schatkamer uit, waar Den Boer zowel redacteur als auteur van talloze artikelen is geweest.

Den Boer is van 1992 tot 2021 lid geweest van de monumentencommissie, waarvan vele jaren als voorzitter. Ook was hij lid van de Straatnamencommissie. Veel inwoners zullen Adri den Boer kennen van zijn tweewekelijkse rubriek ‘Toen en Nu’ in Het Kanaal. Een vergelijkbare rubriek ‘Oud plus Heden’ is hij nadien voor Hart van Holland gaan verzorgen. In zijn teksten voor deze kranten legt hij altijd het verband met de huidige gemeente Zuidplas. Hij schreef naast de rubriek maar liefst 15 boeken over Nieuwerkerk aan den IJssel.

Adri (rechts) en Mieke den Boer erelid Historische Vereniging Nieuwerkerk in 2022

Den Boer is 30 jaar secretaris geweest van de Historische Vereniging en verzorgde samen met zijn vrouw Mieke de nieuwsbrief. Het laatste jaar moest hij een stapje terug doen vanwege zijn gezondheid, maar hij bleef schrijven. Den Boer kon zich opwinden over hoe er met erfgoedzaken werd omgegaan door de gemeente. Hij beet zich vast in renovaties, zoals van het baarhuisje en het hek van de begraafplaats in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het ontbreken van de toegezegde lijst met historische grafstenen in Zuidplas bleef hem een doorn in het oog.

De Tweede Oorlog was voor Den Boer een onderwerp waar hij veel over schreef en vorig jaar organiseerde hij met de Historische Vereniging veel aandacht voor het enige oorlogsgraf van Zuidplas, die van Arie den Toom in Nieuwerkerk. Zijn wens voor een herdenkingssteen voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Joodse inwoners is uiteindelijk gerealiseerd.

Herinneringssteen voor weggevoerde Joodse Nieuwerkerkers, een lange strijd van Adri den Boer

Met het overlijden van den Boer verliest Nieuwerkerk een voorvechter van behoud van erfgoed. Met hem gaat er een schat van kennis over de historie verloren, al heeft hij alles er aan gedaan om het over te dragen. Adri den Boer is 73 jaar geworden.

Adri den Boer krijgt de letters van het oude raadhuis van wethouder De Haas
Advertentie