8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Formatie Waddinxveen: eerst de poppetjes dan pas de inhoud

Bij de formatie van een nieuw college in de gemeente Waddinxveen lijkt er eerst gekozen te worden voor de poppetjes en daarna pas voor de inhoud van het coalitie-akkoord. Dat blijkt uit een brief van de formateur in het Gouwedorp, Trudy Veninga die hieronder staat.

Geachte raad,

Ik heb meerdere gesprekken gehad met de vertegenwoordigers van de drie partijen. De gesprekken vinden in een goede sfeer en een open en constructieve houding plaats. Daardoor hebben we meerdere stappen in het proces gezet. Graag informeer ik u over deze voortgang.

We onderscheiden in de formatie vier fases
1)   De vorming van een college van B&W
2)   De totstandkoming van een coalitieakkoord
3)   De verdeling van portefeuilles
4)   Het opmaken van de balans

De 1e fase, de vorming van een college van B&W, is afgerond
Zoals de informateur had aanbevolen heb ik hierbij aandacht besteed aan ‘het vormen van een sterk team’. Op het niveau van de kandidaat-wethouders en op het niveau van de fractievoorzitters. Ook heb ik met de partijen onderzocht of ‘een vierde wethouder wenselijk of noodzakelijk is’, gelet op de verantwoordelijkheid voor de opgaven die er liggen.
De drie onderhandelende partijen hebben met elkaar afgesproken dat het college van B&W naast de burgemeester uit drie wethouders zal bestaan. De drie kandidaat-wethouders waren al bekend: Albert Kerssies (PCW), Brigitte Leferink (CDA) en Femke Vleij (VVD).

De 2e fase, de totstandkoming van een coalitieakkoord, is gestart
We spraken over de vragen ‘wat bindt ons?’ en ‘welke gemeenschappelijke doelen hebben we?’. Daarbij kwamen inhoud en bestuursstijl op hoofdlijnen aan de orde. De komende periode gaan we de inhoudelijke thema’s uitwerken. De drie partijen willen dat niet alleen met elkaar doen. Ze willen hierbij ook de overige partijen uit de raad betrekken. We komen hier bij u op terug.

De 3e fase, de verdeling van portefeuilles, is het sluitstuk van de formatie
De verdeling zal plaatsvinden op basis van het coalitieakkoord en in goed overleg met de burgemeester.

In de 4e fase maken we de balans op
We houden dan het hele pakket aan afspraken nog een keer tegen het licht. Is het totaal aan afspraken over alle fases met elkaar in evenwicht, gelet op de opgaven die er liggen? Ik noem dat de toetsingsfase.

Ook met andere personen die nauw betrokken zijn bij het bestuur heb ik gesproken
Ik heb een kennismakingsgesprek met de waarnemend gemeentesecretaris gehad. Ook heb ik met de griffier gesproken. Daarnaast heb ik de burgemeester geïnformeerd over de voortgang van het proces.

Dit voortgangsbericht sturen wij ook naar de pers
Zo wil ik, rekening houdend met de vertrouwelijkheid die hoort bij een proces van coalitie- en collegevorming, het proces zo transparant en begrijpelijk mogelijk maken. 

Afgelopen week werd in Zuidplas al het college en coalitieakkoord bekend gemaakt en een dag later volgde Bodegraven-Reeuwijk. Wanneer er witte rook in Waddinxveen valt te verwachten is niet bekend.

Advertentie