8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Minister de Jonge wil opnieuw kijken naar haalbaarheid Vijfde Dorp

Minister de Jonge van Wonen wil kritisch kijken naar de haalbaarheid van het Vijfde Dorp in het Middengebied van de Zuidplas. Die uitspraak deed hij afgelopen woensdag vlak voor de ministerraad aldus het ANP.

“Nieuwe woningen moeten we daar neerzetten opdat we de volgende generatie niet opzadelen met een enorme kostenpost of enorme schade”, zei De Jonge. Hij wil dat alle nieuwbouwlocaties tegen het licht houden die onder zeeniveau liggen. Minister de Jonge stelt : “We moeten opnieuw kijken of de eerder geplande woningen wel haalbaar zijn”. De minister ziet ook alternatieven van bouwen op palen of terpen.

Eerder verstuurde de Jonge al een kamerbrief aan de Tweede Kamer over het advies van de Deltacommissaris over klimaatadaptatie en woningbouw. De minister wil dat op van hudige gebieden ;”Allereerst worden water en bodem sturend bij ruimtelijke ontwikkelingen. Daarbij zullen we locatiekeuze, locatie-inrichting en bouwwijzen in samenhang bezien. Criteria voor ‘water en bodem sturend’ worden in 2022 uitgewerkt. Ook werken we in 2022 aan een landelijke maatlat waarin wordt opgenomen hoe invulling kan worden gegeven aan klimaatadaptief bouwen in ruimtelijke ontwikkelingen.

Hierbij is de Jonge het eens met de Deltacommissaris : “De Deltacommissaris stelt dat naar schatting 820.000 woningen zijn beoogd in overstroombaar, slap, zettingsgevoelig en nat gebied. Daarbij stelt hij dat bij locatiekeuzes voor woningbouw nog nauwelijks rekening wordt gehouden met het water- en bodemsysteem en de gevolgen van klimaatverandering op de lange termijn. Een groot deel van ons land is gevoelig voor de effecten van klimaatverandering en voor overstromingen“.

Toch houdt de Jonge de kaarten tegen de borst in deze kamerbrief en is van mening dat niet alleen bodem en klimaat een reden kan zijn om een plan te dwarsbomen : “Voor de locatiekeuze spelen bovendien meer belangen een rol, zoals werkgelegenheid, leefbaarheid, verstedelijking en bereikbaarheid. Het op korte termijn aansturen op een andere verdeling van de woningbouw over het land vormt daarmee geen oplossing voor de huidige krapte op de woningmarkt“.

In deze kamerbrief staat er geen directe link naar de Zuidplaspolder maar de uitspraken en deze brief zorgen voor vragen over de toekomst. Dat de Jonge actief zich met de ontwikkeling wil bezig houden bleek een week eerder in een andere kamerbrief waar hij, mede namens een aantal andere ministers, duidelijk maakte dat de landelijke overheid de regie van ruimte ordening terug wil pakken. In dit document staat ook niet direct een vermelding van de Zuidplaspolder maar “Verstedelijkingsgebied Zuidelijke Randstad” en het “Groene Hart” worden wel genoemd.

Advertentie