8.5 C
New York
zaterdag 2 maart 2024

Afscheid der Jannen deel 1 : Wethouder Jan Hordijk (+video)

Deze week worden de vier wethouders voor de komende collegeperiode benoemd, als de gemeenteraad hier mee gaat instemmen. Twee nieuwe wethouders en twee bestaande wethouders. Wie snel kan rekenen weet dan dat er twee wethouders gaan vertrekken. Jan Verbeek en Jan Hordijk, Nieuwerkerkers van huis uit, gaan stoppen na een lange geschiedenis in de Nieuwerkerkse en daarna Zuidplasser politiek. Gouwe IJssel Nieuws blikte met de Jannen terug op de jaren.

Jan Hordijk werd in een Gouds ziekenhuis geboren maar ging zo snel mogelijk terug naar Nieuwerkerk aan den IJssel waar zijn ouders winkeliers waren. Hordijk groeit hier op en krijgt een mooie baan bij de Rabobank. In 1992 gaat hij de politiek in en groeit uit tot gemeenteraadslid in Nieuwerkerk. Met een tussenperiode van een paar jaar aan de overkant van de A20 in Nesselande gewoond te hebben, keert Hordijk terug en komt in 2010 weer in de gemeenteraad.

Hordijk maakt de coalitiebreuk mee als zijn politieke meester Henk van der Torn die avond moet aftreden door gebrek aan steun van zijn partij. ChristenUnie/SGP, CDA en PvdA willen daarna niet verder met de VVD. Hordijk is dan inmiddels fractievoorzitter en leidt de partij naar een zege in 2014 als wederom grootste partij in Zuidplas. Die verkiezingen zijn een forse politieke omwenteling. Samen met D66, NEZ en de SP vormt hij een coalitie in Zuidplas. De PvdA/GroenLinks, CDA en ChristenUnie/SGP komen in die periode in de oppositie. De coalitie wordt de oppositie en de oppositie wordt de coalitie.

In 2018 liggen de kaarten weer anders. Hordijk is weer lijsttrekker en dit keer gaat hij regeren met CDA en ChristenUnie/SGP. D66 en SP verliezen en keren niet meer terug in het college. Het is een periode waarin Hordijk zijn handen vol heeft aan de ontwikkeling van het Middengebied (het vijfde dorp). Hij moet volop in de onderhandelingen met de andere ‘Grondbankpartners’. Vanuit zijn rol bij het Middengebied krijgt hij meerdere persoonelijke dreigementen. Opgejaagd door TV camera’s en persoonsbeveiliging vertrekt hij naar het oosten, maar blijft hij aan de slag als wethouder. Maar het doet wel wat met hem en door de grootte reisafstand keert Jan niet meer terug in het college.

In het onderstaande interview kijken we terug naar zijn politieke verleden en vooral ook naar wat het met je doet als mens. Uiteraard komt Jan op zijn eigen wijze met leuke uitspraken. Hij zal best nog wel een keer een stream van de gemeenteraad volgen, maar gaat nu wennen aan de Oude IJsselstreek.

Advertentie