8.5 C
New York
zaterdag 2 maart 2024

Afscheid der Jannen deel 2: Afscheid wethouder Jan Verbeek (+video)

Deze week worden de vier wethouders voor de komende collegeperiode benoemd, als de gemeenteraad hier mee gaat instemmen. Twee nieuwe wethouders en twee bestaande wethouders. Wie snel kan rekenen weet dan dat er twee wethouders gaan vertrekken. Jan Verbeek en Jan Hordijk, Nieuwerkerkers van huis uit, gaan stoppen na een lange geschiedenis in de Nieuwerkerkse en daarna Zuidplasser politiek. Gouwe IJssel Nieuws blikte met de Jannen terug op de jaren.

Jan Verbeek komt via het onderwijs in aanraking met politici. Voor hem is het dan een kleine overstap om deel te nemen in de raadscommissie voor het CDA in de gemeenteraad van Nieuwerkerk aan den IJssel. Verbeek leert hier snel het vak en groeit door via gemeenteraadslid tot aan wethouder in de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel.

Zijn college werkt hard aan de fusie met Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle om tot de gemeente Zuidplas te komen. Hij is de eerste periode wethouder van de nieuwe gemeente en zoals hij het zelf zegt, hij houdt er van om te groeien. Meer scholen, meer cultuur en veel meer sportverenigingen waar hij mee aan de slag kan.

In 2014 valt de verkiezingsuitslag niet goed uit voor het CDA, een verlies en vasthouden aan de ChristenUnie/SGP kost Verbeek zijn wethouderschap en hij komt in de oppositie als gemeenteraadslid. In 2018 keert Jan terug als wethouder en locoburgemeester en stelt een nieuwe sport, cultuur en erfgoedvisie vast en investeert 17 miljoen in nieuwe onderwijslocaties. Bij het CDA geeft hij aan dat als er een jongere kandidaat is, hij graag een stapje terug doet en zo wordt Wybe Zijlstra de wethouderskandidaat.

Verbeek neemt ons tijdens het interview mee naar het succes van zijn kindje BRAINS (Brede activiteiten in Scholen), de moeilijkheid van inschatten van leerlingen aantallen en hoe hij als locoburgemeester de heisa om de seksvideo’s in het gemeentehuis heeft doorgemaakt.

Advertentie