8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Molenaar (CU/SGP) : Verbeter OV voor nieuwe wijken (+video)

De gemeenteraad van Zuidplas wil meer aandacht voor het openbaar vervoer in nieuwe wijken en straks voor het vijfde dorp. Die strekking kreeg verkeerswethouder Schuurman mee tijdens de raadsvergadering van 31 mei.

Op initiatief van raadslid Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP) werd een motie vreemd aan de orde aangenomen waarin een regionale aanpak wordt gevraagd voor deze bereikbaarheid. De provincie Zuid-Holland is bezig met een programma van eisen, die gebruikt wordt om het openbaar vervoer in Zuid-Holland Noord (waar Zuidplas ook onder valt) aan te besteden.

Molenaar noemt in zijn betoog om de motie te laten steunen dat de huidige routes nog stammen uit de tijd dat openbaar vervoer nog met paard en wagen ging. Voor hem is het voorbeeld de Jonge Veenen in Moerkapelle, een nieuwe wijk met honderden woningen die niet bereikbaar zijn met openbaar vervoer Hij benadrukt dat voor Moerkapelle, Zevenhuizen en Moordrecht de bus de enige OV ontsluiting is.

de huidige routes stammen NOG uit de tijd dat openbaar vervoer nog met paard en wagen ging

Peter Molenaar (CU/SGP)

Tijdens het debat valt van Woudenberg (D66) hem bij en roept op om ook de gemeenten Waddinxveen en Gouda mee te laten werken met hun nieuwbouwwijken. Den Hollander (CDA) en van Drenth (NEZ) steunen het betoog van Molenaar. Rodenburg (SP) is blij dat hiervoor nu meer aandacht komt, het OV gaat haar en haar partij altijd aan het hart. Pouwels (groep Pouwels) vraagt aandacht voor de toegankelijkheid.

Wethouder Schuurman, die het dossier aan zijn opvolger van de portefeuille Verkeer mag meegeven, waarschuwde wel dat er een verschil van abstractie zit in de motie en het programma van eisen maar hij beloofde hier, samen met de gemeenten in Midden Holland mee aan de slag te gaan. De motie werd unaniem door de raad aangenomen.

Gesignaleerde knelpunten uit de motie

  • In Moerkapelle is/wordt een nieuwe woonwijk (Jonge Veenen) met honderden woningen gerealiseerd, tot nu toe heeft er geen aanpassing van de bestaande bushaltes en bus routes plaats gevonden. Echter: een aangepaste bus route via de Zuidplasstraat in Moerkapelle met een bushalte nabij dorpshuis op Moer kan een sterke impuls geven aan het aantal OV-reizigers en aan de aantrekkelijkheid van het bestaande dorpshuis.
  • In Nieuwerkerk aan de IJssel is in de wijk Esse Zoom Hoog behoefte aan een bushalte ter
    hoogte van de Scheve Overweg.
  • Zevenhuizen groeit enorm door woningbouw in Koningskwartier en Swanla driehoek. Dit
    leidt tot veel extra forenzen en schoolgaande kinderen waardoor er behoefte is aan een
    frequentere busverbinding tussen Zevenhuizen en de OV-hub metrostation Nesselande.
  • Binnen de duur van de nieuwe OV-concessie (8-15 jaar) In Zuidplas het vijfde dorp (deels)
    ontwikkeld gaat worden en een goede OV-verbinding een majeure plek krijgt in de
    bereikbaarheid van dit nieuwe dorp
Advertentie