8.5 C
New York
zondag 28 mei 2023

Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen gaat naar Gouda.

Het kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen komt naar Gouda. De gemeenteraad van Gouda heeft hiervoor 1 juni het geld vrijgemaakt voor de aankoop van het Arti Legi gebouw aan de Markt in Gouda. Het kenniscentrum komt in dit rijksmonument. De opening staat gepland voor dit najaar.

Kenniscentrum

De gevolgen van bodemdaling en funderingsproblemen nemen steeds verder toe. Een miljoen woningeigenaren kan hier mee te maken krijgen. Overheden zien de kosten voor onderhoud aan de infrastructuur stijgen. Daarnaast veroorzaakt bodemdaling in de veenweidegebieden uitstoot van broeikasgassen. De kennis daarover is te veel versnipperd. Het Kenniscentrum gaat die kennis voor iedereen beschikbaar maken. In de vestiging in Gouda wordt een tentoonstelling ingericht. Ook is er ruimte voor bijeenkomsten en onderwijs.

Gebouw Arti Legi

Het gebouw Arti Legi aan de Markt in Gouda komt uit 1855. Bovenin het pand zat de stadstekenschool (Arti) en onderin het kantongerecht (Legi). Het staat op een bijzondere plek, waar in de 15e eeuw Erasmus nog naar school ging. Begin deze eeuw zaten de VVV en een politiekantoor in het gebouw. Na een restauratie in 2012 kreeg het gebouw weer een culturele functie. Het pand stond sinds vorig jaar te koop. De gemeente Gouda wilde het historische pand graag in bezit krijgen.

Advertentie