8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Patstelling gemeente Zuidplas en vv Groeneweg nog niet opgelost

De patstelling tussen de gemeente Zuidplas en de voetbalvereniging Groeneweg in Zevenhuizen lijkt nog niet opgelost. Dat bleek uit de bespreking van schriftelijke vragen van het CDA en de antwoorden van het college van B&W tijdens de behandeling van de commissie Ruimtelijke plannen.

Ed Roos, voorzitter van vv Groeneweg, liet eerder weten aan zijn leden niet te vertrekken alvorens er een nieuwe locatie is maar de gemeente Zuidplas heeft de huur voor het complex reeds opgezegd. Zuidplas wil in dit gebied nieuwbouw van het verzorgingscentrum de Zevenster realiseren met daarom heen nieuwbouw en het sportcomplex naar de Swanladriehoek ten noorden van het dorp Zevenhuizen verplaatsen. Roos benadrukte tegen Gouwe IJssel Nieuws het belang van de nieuwbouw van de sterk verouderde Zevenster en hoopt snel er uit te komen.

Maar tijdens de behandeling lijkt het verschil te zitten in hoe beide kampen tegen de verplaatsing aankijken. Wethouder Schuurman (Rumtelijke ordening) legde uit dat men de situatie van Groeneweg gelijk wil trekken met de andere voetbalverenigingen in Zuidplas; de gemeente is de beheerder van de velden en de verenigingen beheren de accommodatie zoals kantine en kleedkamer. In Zuidplas is Groeneweg hier nu nog een uitzondering in, daar is ook de accommodatie nog van de gemeente als erfenis uit de tijd van gemeente Zevenhuizen.

Zuidplas heeft een bedrag voor een nieuwe accommodatie van 2 miljoen euro aangeboden maar Groeneweg stelt dat dit niet voldoende is voor een passende accommodatie. Indien Zuidplas meer gaat geven is dat niet volgens het beleid dat alle verenigingen hetzelfde behandeld moeten worden en dat wil het college ook niet.

In de commissie wil Den Hollander (CDA) weten hoe het zit met de gelden die voor velden zijn gereserveerd. Wethouder Zijlstra (Sport) legt uit dat deze reserveringen voor de velden zijn en niet voor de accommodatie en straks ingezet worden. Zuidplas wil vier velden aanleggen en een reservering voor een vijfde veld maken, als de vereniging groeit.

De vraag blijft echter wat er gebeurd als de partijen er niet uitkomen. Het college van B&W had eerder al een antwoord schriftelijk hierop gegeven :”De huur van het huidige complex is opgezegd. Na de opzeggingstermijn zal ontruiming plaatsvinden. Ontruiming zal niet eerder plaatsvinden dan het moment waarop er een nieuwe accommodatie door de gemeente is gerealiseerd. De vereniging kan het complex vervolgens tegen een marktconforme huur huren van de gemeente, waardoor het beoefenen van de voetbalsport in Zevenhuizen behouden blijft“.

Molenaar (ChristenUnie/SGP) benadrukt nogmaals dat zijn fractie graag een overeenkomst wil tussen de partijen maar de komst van de nieuwe Zevenster boven alles staat. Daarom had het raadslid gevraagd naar de voortgang van het bestemmingsplan: “Het college gaat uit van een vaststelling van het bestemmingsplan Van ’t Verlaat en De Zevenster in de gemeenteraad van 18 oktober 2022. De bouw van De Zevenster zal dan naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen starten en begin 2024 afgerond kunnen worden (15 maanden). Voor het bouwrijp maken en woonrijp maken is meer tijd gereserveerd“.

Advertentie