De raadsleden Verdoes en Snoei van ChristenUnie/SGP Zuidplas hebben vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. De fractie krijgt signalen dat de detailhandel in de winkelgebieden in Zuidplas meer en meer onder druk komt te staan.
Willem-Jan Verdoes (ChristenUnie/SGP): “De fractie van de ChristenUnie/SGP heeft zich de afgelopen jaren steeds ingezet voor het behouden en versterken van het winkelaanbod in de verschillende dorpen. We zien dat de detailhandel steeds meer onder druk komt te staan door onder andere online winkels. ChristenUnie/SGP maakt zich zorgen over de toekomst-bestendigheid van onze winkelgebieden.”
Johan Snoei (ChristenUnie/SGP) vult aan: “Er zijn veel goede ondernemers in de winkelgebieden van Zuidplas. Zij verdienen blijvend onze steun. Maar we zien ook dat de leegstand van winkelpanden toeneemt. De ChristenUnie/SGP wil graag weten wat de oorzaken zijn en hoe de gemeente kan bijdragen aan een toekomstbestendig winkelgebied. En we zijn benieuwd of en wanneer het college de campagne ‘Koop lokaal’ van start laat gaan.”
Naast de campagneactie, wijzen de fractieleden van ChristenUnie/SGP op een subsidie van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid heeft een subsidie ter beschikking gesteld van in totaal €100 miljoen.1 Het ministerie verdeelt dit over verschillende indieningstijdvakken. De opening van het tweede indieningstijdvak vindt in het najaar van 2022 plaats.
In onze gemeente zijn er volgens de fractie van ChristenUnie/SGP meerdere winkelgebieden die aandacht behoeven, denk hierbij aan de dorpsstraten van Moerkapelle, Moordrecht en Zevenhuizen en het Oude Dorp van Nieuwerkerk aan den IJssel. Van het college willen de raadsleden weten of zij bekend is met de subsidie en of zij voornemens is een aanvraag hiervoor te gaan indienen.
Vragen
1. Welke signalen ontvangt het college over de situatie in de verschillende winkelgebieden? Zijn er gesprekken met de winkeliers(verenigingen)?
2. Deelt het college de zorgen van de ChristenUnie/SGP over de leegstand van winkelpanden in de winkelgebieden?
3. Welke oorzaken ziet het college voor de ontstane leegstand? Is hierbij sprake van verschillen tussen de verschillende winkelgebieden?
4. Wat kan de gemeente Zuidplas bijdragen aan een aantrekkelijk winkelgebied en het terugdringen van leegstand?
5. In het coalitieakkoord wordt een ‘Koop lokaal’ campagne beschreven. Vraag aan het college is dan ook, wordt deze campagne uitgevoerd en wanneer zou deze campagne dan worden uitgevoerd?
De Rijksoverheid heeft een subsidie ter beschikking gesteld van in totaal € 100 miljoen.1 Het ministerie verdeelt dit over verschillende indieningstijdvakken. De opening van het tweede indieningstijdvak vindt in het najaar van 2022 plaats. In onze gemeente zijn er volgens de fractie van ChristenUnie/SGP meerdere winkelgebieden die aandacht behoeven, denk hierbij aan de dorpsstraten van Moerkapelle, Moordrecht en Zevenhuizen en het Oude Dorp van Nieuwerkerk aan den IJssel.
Vragen
6. Is het college bekend met deze regeling?
7. Is het college voornemens om – in samenspraak met private investeerders – een aanvraag voor onze winkelgebieden te gaan indienen? Zo nee, waarom niet?