Tot en met 8 juli besteden de gemeente Zuidplas, Stichting Kernkracht en Stichting ZO! extra aandacht aan onzichtbare kwetsbaarheden. Van autisme tot aan dementie, van stress tot aan (faal)angst. We hebben immers allemaal wat. Lees de verhalen of kijk wat Kernkracht en ZO! doen om jou en de mensen in jouw omgeving te helpen. Meer informatie over deze actie kunt u vinden op www.stzo.nl/allemaalwat. Hieronder een verhaal over beginnende dementie:
‘Het is zo belangrijk om met elkaar te praten over dementie’
“Je kunt wel je kuif in het zand steken, maar dat helpt niet.” Onbedoeld en zonder dat hij het door heeft herhaalt Theo (70 jaar) deze zin tijdens ons gesprek enkele keren. Hij heeft beginnende dementie. Maar met die zin, zegt hij wel precies waar het om gaat. “Je moet over zaken praten, ook al zijn ze pijnlijk. Alleen dan kan je de dingen goed aanpakken.”
Theo weet wat dementie kan doen. Zijn vader en zijn oudere broer hadden deze hersenziekte ook. Toch duurde het even voor echtpaar Theo en Ellen de symptomen van de ziekte bij Theo zelf herkenden. “We wonen in Zevenhuizen, net zoals onze ene dochter. Onze andere dochter woont in Noorwegen en zij kwam bij ons langs, een jaar of tien geleden. Toen zei ze dat ze papa toch wel achteruit vond gaan. Het gaat met kleine stapjes, en als je elkaar iedere dag ziet, merk je die niet meteen. Daarna zijn we meteen naar de huisarts gegaan en hebben we wat testen gedaan. Al snel hoorden we de diagnose dat Theo beginnende dementie heeft. En dat wordt steeds een beetje erger.”
Voor anderen moeilijker
Sinds de verhuizing van Nieuwerkerk aan den IJssel naar Zevenhuizen vier jaar geleden zijn de klachten bij Theo toegenomen. Theo beseft wat de ziekte betekent voor zijn omgeving. “Voor anderen is het denk ik moeilijker dan voor mezelf. Ik heb niet in de gaten dat ik een verhaal al drie keer heb verteld. Bij anderen kan dat irritaties opwekken.” Ellen geeft als voorbeeld dat ze zelf geen moment echt rust heeft. “Dan ben ik in mijn eentje even snel boodschappen doen, gewoon hier op Zevenhuizen en dan belt Theo mij, om te vragen waar ik ben. Of dan belt hij onze dochter. Terwijl ik hem heb verteld dat ik boodschappen ging doen.”
Samen maken ze al plannen voor het geval het nog meer achteruit gaat. Hoe zorgen ze dat Ellen hem wel nog kan bezoeken, als hij echt uit huis geplaatst moet worden. Het gesprek valt even stil. De stem van Theo stokt en tranen wellen op. Dan vervolgt hij het gesprek. “Als ik niet meer tot tien kan tellen, heb ik het allemaal niet meer door. Maar anderen moeten weten wat er te wachten staat, welke hulp er is en hoe we elkaar door de moeilijke momenten heen moeten helpen. Het is zo belangrijk om het daar met elkaar over te hebben.”
Vogelhuisjes
Gelukkig is het nu nog niet zo ver en kan Theo zelfs zijn eigen vakmanschap weer gebruiken om actief te blijven. “Het vak van timmerman zit in mijn ziel. Ik heb heel wat jaren in de bouwnijverheid gewerkt. Via Stichting ZO! kwam ik in contact met Boer & Buurt, bij de Buurderij aan de Eendrachtsweg in Zevenhuizen. Voor hen maak ik nu vogelhuisjes. Zij hangen die dan bij de boerderij of in de natuur op. Wist je dat er ontzettend veel verschillende vogelverblijven zijn? Je kan echt bezig blijven. En ik vind dat heerlijk. Het is nuttig, ik hou van het werk en het houdt me scherp. Als ik alleen maar op de bank televisie kijk, merken we dat ik achteruitga. Nu werk ik lekker aan enkele mezenkooitjes. Ik hoop dat ik dat nog heel lang kan doen.”
Stichting ZO! organiseert op woensdag 13 juli van 13.30 tot 15.00 uur een lotgenotencontact voor mantelzorgers van mensen met dementie. Opgeven graag bij Hetty de Bie via 06 – 184 269 57) of h.debie@stzo.nl