8.5 C
New York
dinsdag 7 mei 2024

Doorgaande wegen Dorrestein in 2022 en 2023 op de schop

In 2022 en 2023 gaan een aantal doorgaande wegen in de wijk Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel op de schop. Dat valt terug te lezen in de Perspectief Ruimtelijke Opgave (PRO) Light 2022 die op 5 juli door de gemeenteraad van Zuidplas wordt behandeld.

In kader van het Integraal Beheersplan Openbare Ruimte (IBOR) zijn er in het oudere deel van Nieuwerkerk diverse werkzaamheden gepland. Hierdoor worden achter elkaar de Batavierlaan en de Europalaan afgesloten. In de planning staan ook de aanpak van Dorrestein Noord. Omdat het grove planningen zijn, is niet bekend hoe het gaat lopen met bijvoorbeeld afsluitingen van wegen.

Batavierlaan

In de PRO is terug te lezen dat de Batavierlaan in Nieuwerkerk aan den IJssel een wijkontsluitingsweg is : “De asfaltdeklaag moet vervangen worden. Er is subsidie mogelijk voor het veiliger maken van de oversteken van de fietspaden. Er ligt een wens om een gedeelte
van het fietspad te verbreden en tweerichting te maken
“. De voorbereidingen voor de werkzaamheden zijn reeds gestart en lopen tot en met het derde kwartaal in 2022. In het vierde kwartaal van 2022 gaan de werkzaamheden gestart worden en duren tot en met het tweede kwartaal van 2023. De werkzaamheden zijn gepland over de gehele lengte van de Batavierlaan en de rotonde bij de Kerklaan. Als de werkzaamheden klaar zijn, krijgen het Bosveen en Rietveen een reconstructie.

Europalaan

In het vierde kwartaal van 2023 staat er een reconstructie gepland van de Europalaan tussen de Batavierlaan en de rotonde met de Hoofdweg (en een stukje Hoofdweg zelf). Volgens de PRO wordt er gekeken naartoegankelijkheid en het groen te verbeteren en te bevorderen onder andere op ecologisch gebied. De voorlopige planning van de werkzaamheden duren een jaar en zijn dan tot en met het derde kwartaal van 2024.

Dorrestein-Noord

De wijk Dorrestein-Noord wordt opgeknapt waarbij de gehele openbare ruimte vervangen wordt met nieuwe materialen en op enkele locaties een vernieuwde inrichting. Het fasenplan is nog in ontwikkeling. Vernoemingswaardig van de klimaatadaptatie is dat op enkele locaties pilots worden
gestart in kader van nieuwe vormen van waterberging. Het project start in het derde kwartaal 2023 en gaat een anderhalf jaar duren en loopt tot en met eind 2024. Deze werkzaamheden lopen deels parallel aan de reconstructie van de Europlaan.

Laan van Avantgarde

Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de Europalaan krijgt de Laan van Avantgarde vanaf de brug tot aan de rotonde met de Hoofdweg een reconstructie. De plannen zijn in het PRO nog summier met “Reconstructie van de Laan van Avantgarde inclusief groenopgave” maar in de planning staat de uitvoering vanaf het tweede tot en met het vierde kwartaal 2023.

Het afsluiten van de Laan van Avantgarde heeft een grote impact op het verkeer vanuit de Rotterdamse wijk Nesselande als een van de verkeersslagaders. Tijdens de reconstructie van de Hoofdweg heeft dit geleid tot grote verkeersproblemen in deze wijk. Navraag bij de beide nieuwssites in Nesselande leerde dat daar nog niets bekend is van de plannen. Ook bij het wijkraad van Nesselande is niets bekend over een toekomstige afsluiting.

Advertentie