8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Ambrosiusgilde organiseert Landelijke Imkerijdag met tal van activiteiten

Op zaterdag 9 juli organiseert het Ambrosiusgilde uit Rotterdam de Landelijke Open Imkerijdag. Eenmaal per jaar wordt de prachtige locatie van deze imkervereniging, die in 2024 haar 100-jarige bestaan zal vieren, wijd opengesteld voor publiek. Er worden tal van activiteiten georganiseerd. Iedereen die geïnteresseerd is of meer wil weten over de wondere wereld van de honingbij is welkom van 10:00 tot 16:00.

Het Ambrosiusgilde is gevestigd aan de Nesseweg in Oud Verlaat (gemeente Zuidplas) waar ook een prachtige boomgaard is en een gevarieerde bloementuin die wekelijks wordt onderhouden door een team van vrijwilligers. Het ligt bovendien midden in het recreatiegebied langs de Rotte waar je heerlijk kunt wandelen.

Wat is er te doen? Je komt op deze dag alles te weten over het functioneren van een bijenvolk. Onze imkers vertellen je allerlei weetjes over de slimme diertjes tijdens de rondleidingen die de hele dag worden gegeven. Wist je dat een bijenvolk uit 60.000 bijen kan bestaan en één volk wel 30 kilo honing kan produceren? Hoe oogst je eigenlijk honing? Welke functies hebben de koningin, de werksterbijen en de darren, ofwel mannetjesbijen in het volk? Wat gebeurt er als de koningin sterft of als er 2 koninginnen in een volk zijn? Waarom gaan bijen zwermen en wat kun je doen als dit prachtige natuurverschijnsel in je eigen tuin verschijnt? Op deze en veel meer vragen geven de imkers van het Ambrosiusgilde je alle antwoorden.

Uiteraard is er volop ambachtelijke honing verkrijgbaar en worden er allerlei honingproducten en bij-vriendelijke plantjes te koop aangeboden. Er is mede, de oudste drank ter wereld met de smaak van honing en bloemen, en bijenwas die van oudsher wordt gebruikt voor kaarsen. Op de open dag kan je zelf aan de slag om je eigen waskaarsen te maken en van 13:00 tot 15:00 is er een speciaal programma voor kinderen.

Bijenstand De locatie van de vereniging wordt in imkertaal ‘bijenstand’ genoemd omdat er een aantal bijenvolken staat. Deze volken worden door beginnende imkers verzorgd, onder begeleiding van een deskundige docent. Zo leren cursisten in negen maanden de fijne kneepjes van het imker-vak en dat is nodig want er komt veel kijken bij het houden van bijen.

Met zo’n 250 imkers uit Rotterdam en omstreken is het Ambrosiusgilde een van de grootste imkerverenigingen van Nederland. Jaarlijks sluiten ongeveer 20 cursisten hun opleiding succesvol af. Omdat er ook imkers zijn die om uiteenlopende redenen stoppen met hun mooie hobby, blijft het aantal leden stabiel. De vereniging ziet het aantal aanmeldingen voor de cursus wel groeien waardoor er nu gewerkt wordt met een wachtlijst.

Bijenvolk adopteren

Wil jij bijdragen aan een gezondere bijenstand zodat de bestuiving van gewassen niet in gevaar komt? Dat kan je doen door planten waar bijen van leven in je tuin of op je balkon te plaatsen. Maar je kan ook een bijenvolk adopteren. Jouw naam prijkt dan een jaar lang op de bijenkast en je ontvangt een officieel certificaat en een pot honing van ‘jouw’ bijen. Op de open dag is meer informatie verkrijgbaar.

Naast de honingbij zijn er ook vele soorten wilde bijen, die vaak solitair leven. Op de bijenstand van het Ambrosiusgilde kan je leren hoe je deze bijen eenvoudig kunt helpen met je eigen bijenhotel. Kom langs en laat je verrassen door de fascinerende wereld van de honingbij!

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • De open dag is op zaterdag 9 juli 2022 van 10 tot 16 uur. Je hoeft je niet aan te melden
  • Wil je je bezoek combineren met een wandeling aan de Rotte? Hier vind je diverse wandelroutes: https://www.ookditisderotte.nl/activiteiten/routes
  • De educatieve bijenstand van het Ambrosiusgilde ligt aan de Nesseweg in Oud Verlaat net over de grens van Rotterdam, zie de routebeschrijving hieronder.
  • Kom je met het OV? Metrohalte Hesseplaats ligt op een kwartiertje lopen.

Routebeschrijving

– Rotterdam, president Wilsonweg (Ommoord), neem de Nesseweg (ongenummerd) richting Oud Verlaat, na ca. 150 meter aan de linkerkant

Advertentie