8.5 C
New York
woensdag 24 juli 2024

Slimme zonnebrandpaal bij de Zevenhuizerplas

Op vrijdag 8 juli heeft wethouder Frans Klovert en Perry de Neef van Sundo een slimme zonnebrandpaal in werking gesteld aan de Zevenhuizerplas bij de Strandgaper in Oud Verlaat.

Deze slimme zonnebrandpaal werkt volledig op zonneenergie en bevat sensoren voor temperatuur om de houdbaarheid van zonnebrandcreme te controlen. DE paal meet ook het gebruik, zodat op tijd kan worden bijgevuld. Wie denkt slim te zijn en zijn of haar reisflesje te vullen, heeft pech. Er zit een beveiliging op tegen overmatig gebruik en blokkeert de hele paal. Hoe meer misbruik er wordt gementen, hoe langer de blokkeertijd is.

Smeeradvies

Op de zonnebrandpaal word je geadviseerd of je wel of niet dient te smeren. Dit wordt gedaan op basis van hoe hoog de UV-index – het risico om te verbranden – op dat moment is. Vanaf UV-Index 3 wordt insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al rood kleuren. In Nederland loopt het smeerseizoen vanaf ongeveer mei tot en met september. De gemeente Zuidplas huurt de zonnebrandpaal voor 3 maanden. Daarna komt er een evaluatie of dit werkt en of er meer palen worden neergezet.

Goed smeren is belangrijk, maar mensen staan vaak niet stil bij de blijvende schade die verbranding van de huid oplevert. Maar liefst 20% van de Nederlanders krijgt te maken met een vorm van huidkanker. Nederland staat in de EU zelfs op de tweede plek van het meeste aantal gevallen van melanoom, een vorm van huidkanker. De gemiddelde Nederlander kan zich dus beter beschermen tegen de gevaren van de zon.

Terugdringen huidkanker met smeren, kleren en weren

Huidkanker is met 52% de meeste voorkomende kanker in Nederland. Het aantal diagnoses loopt hard op de afgelopen jaren, inmiddels zijn er meer dan 70.000 nieuwe jaarlijkse gevallen. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. De oplossing is daarom vrij simpel: Smeren, kleren en weren.

De zonnebrandpaal op het strand aan de Zevenhuizerplas helpt de strandbezoeker en voorbijganger bewust te worden van het belang van smeren.

Advertentie