8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Posthuis, graansilo en Moerkapelse schoollocaties zorgpunten van raad

Tijdens de behandeling van de Perspectief Ruimtelijke Opgave (PRO) Light 2022 tijdens de gemeenteraadsvergadering op 5 juli bleken het Posthuis in Moordrecht, de Graansilo in Zevenhuizen en de lege schoollocaties in Moerkapelle de grootste zorgpunten van de gemeenteraad van Zuidplas.

Het ontwikkeling van het Posthuis in Moordrecht is stilgevallen en daardoor blijft het onzeker wat er met de locatie gaat gebeuren. Inmiddels is er al die jaren een groot dossier opgebouwd en had het plan een reset nodig volgens de voormalige wethouder Hordijk. Raadslid Karremans stelde voor om het als gemeente preventief te gaan slopen in kader van mogelijke gevaren. Daar voelde wethouder Schuurman niets voor, buiten het gebrek aan noodzaak moet een gemeente uiterst terughoudend zijn met sloop. De eigenaar heeft een sloopvergunning en het is aan hem om te slopen of niet. Volgens Schuurman zijn er nog steeds gesprekken gaande met de eigenaar.

De graansilo aan de Dorpsstraat in Zevenhuizen heeft dan wel een nieuwe eigenaar, het plan dat door de vorige eigenaar was ontwikkeld lijkt van tafel. Wethouder Schuurman legde uit dat er ambtelijk de ochtend voorafgaand van de vergadering is gesproken met de ambtenaar maar dat er nog weinig bekend was. De vorige ontwikkelaar kreeg het plan niet rond door bezwaren en heeft daarom het van de hand afgedaan.

Willem-Jan Verdoes is teleurgesteld over de vertraging van de ontwikkeling van de voormalige schoollocaties. Er is vertraging door een herprioritering bij Woonpartners Midden Holland en Verdoes vroeg zich openlijk af of er niet een andere woningcorperatie kon worden ingezet om deze locaties van de voormalige Keijzerschool en Rehoboth school te ontwikkelen. Volgens Verdoes ontstaat door de vertraging nu een verpaupering in het dorp. Wethouder Schuurman zei toe er alles aan te doen om het te versnellen maar ziet een andere woningcorperatie niet zitten omdat er een principeafspraak is met Woonpartners.

Den Hollander (CDA) stelt wederom vragen over de manier waarop er participatie is uitgevoerd voor de vijftigerjarenwijk in Moordrecht. Hij wil meer weten wat bedoeld wordt met het “professioneel afwijzen’, iets waar Baas (SP) wil weten wie dit gedaan heeft . Volgens Schuurman is daar geen sprake van maar is de manier van communicatie niet geheel goed gegaan. Volgens hem is er wel gekeken maar bleef het huidige plan het meest passende en dat is als bestemmingsplan gepresenteerd aan het college.

Den Hollander is nieuwsgierig hoe het nu staat met het geluidsscherm van de A20 in Nieuwerkerk aan den IJssel. Volgens wethouder de Haas is de verbreding van de snelweg wederom als prioriteit aangewezen en zal hij blijven pleiten bij Rijkswaterstaat voor de verlenging van het door Rijkswaterstaat toegezegde geluidsscherm.

Van Drenth (NEZ) wil weten of er al iets bekend is over de onderzoeken naar de recreatieparken (iets wat nog niet bekend is) en vroeg nog naar de Velden en Dalen reconstructie in Nieuwerkerk. Wethouder Zijlstra benadrukte dat dit in de PRO fout stond en dat dit recht is gezet. Zorgen heeft van Drenth als hij kijkt naar de ontsluiting van Moerkapelle.

Damen (PvdA/Groenlins) heeft zijn zorgen meer liggen bij de gemeentelijke capaciteiten. Hij benadrukt dat er geen kwalitatieve klachten zijn maar vraagt zich openlijk af of er wel genoeg capaciteit is, is het nog allemaal te behappen voor Zuidplas wat er in de PRO staat. Zo wil hij graag dat ook het plan voor de Mossen reconstructie in de PRO wordt opgenomen, iets wat wethouder Zijlstra weigert omdat 2030 buiten de planperiode ligt van het PRO. Damen heeft nog wat restpunten over de opknapbeurt van de Noordelijke Dwarsweg die hij in een presentatie laat zien.

Voor het dorp Zevenhuizen heeft Damen wel zorgen. Hij is van mening dat er beter gecommuniceerd moet worden naar de inwoners waar het dorp heen gaat, volgens hem is het dorp langzaam een kleine stad aan het worden maar laat dat de inwoners weten. Als laatste ligt er bij Damen een zorgpunt over de bouw van de weinig sociale huurwoningen. Daar wil hij meer zekerheid over, iets waar raadslid Karreman (VVD) anders over denkt. Voor het liberale raadslid is dit percentage van 28% uit de afspraken niet heilig. Zowel Damen als Baas reageren fel naar Karreman die daarna niet meer over dit onderwerp in discussie wil, tot woede van de beide linkse raadsleden.

Karreman baalt dat het locatie onderzoek voor een tweede supermarkt niet gereed is, zoals was toegezegd. Hij vreest dat dit een bij de volgende raadsverkiezingen nog steeds een onderwerp van bespreking is. Wethouder Schuurman wil dit onderzoek niet loskoppelen van het gebiedspaspoort dat nu wordt ontwikkeld in Zevenhuizen en neemt daarom de vertraging van een paar maanden op de koop toe.

De PRO is unaniem door de raad aangenomen.

Advertentie