8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Hoogheemraadschap: Toename blauwalg verwacht door warm weer

De hoeveelheid blauwalg in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard neemt toe. Door het warme en zonnige weer dat wordt voorspeld, krijgt deze alg de kans om te groeien. Blauwalg is groen-blauw van kleur, vertroebelt het water en kan stankoverlast en gezondheidsklachten voor mens en dier veroorzaken. Het is niet verstandig om dieren van het water te laten drinken of om erin te laten zwemmen. Het is waarschijnlijk dat in de zomerperiode blauwalg aanwezig blijft.

Verspreiding tegengaan

Het oppervlaktewater houden we goed in de gaten: we voeren veldinspecties uit, meten de waterkwaliteit en laten slootwater onderzoeken in een laboratorium. Ook passen we op sommige plaatsen het waterpeil aan en laten we schoon water instromen vanuit de Hollandsche IJssel.

Wat kunt u doen?

Omdat blauwalgen giftige stoffen kunnen bevatten, is het voor mensen en dieren niet verstandig om ermee in contact te komen. Aanraking kan leiden tot irritatie aan ogen en huid, hoofdpijn of maag- en darmklachten. Goed afspoelen met kraanwater is aan te raden. Met vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de GGD via 088 – 3083322 of de website van de GGD.

Blauwalg kan overal voorkomen. Het kan gaan stinken en sterfte van vissen en watervogels veroorzaken. Merkt u dit? Dan kunt u dit melden bij de klanteninformatie via het meldingsformulier op de website, of een foto met de locatie te mailen naar klantmeldingen@hhsk.nl. Telefonisch melden kan via 010 45 37 200.

Vanwege de droogte en blauwalg adviseren wij zuinig om te gaan met het gebruiken van water uit sloten om uw tuin en land te besproeien.

Zwemmen
Gaat u met dit mooie weer zwemmen op een van de zwemlocatie? Dan is het verstandig om eerst op de zwemwater-app voor Android of Apple. U kunt ook op www.zwemwater.nl kijken of zwemmen veilig is. Let op! Deze app geeft alleen officieel zwemwater weer, de Rotte, Rottemeren, Hennipgaarde of de Willem-Alexanderbaan zijn geen officieel zwemwater.

Advertentie