8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Pilot demonteren grof vuil krijgt vervolg

De pilot demonteren van grof vuil krijgt een vervolg na een succesvolle eerste keer op het grondstoffenplein van de gemeente Waddinxveen door afvalverwerker Cyclus. Dat valt terug te lezen in een evalutatie die de afvalverwerker heeft geschreven en toegestuurd is naar de gemeenteraad van het Gouwedorp.

In opdracht van de gemeente heeft cyclus een pilot ingericht waarbij er een extra sorteerslag werd gedaan met het grofvuil. De pilot stond in teken van gedragsbeïnvloeding om de bewoners bewust te maken van afval scheiden. Door de pilot konden bewoners zien dat met een kleine handeling/demontage je ervoor kan zorgen dat er beter afval gescheiden kan worden en dus ook gerecycled.

In het midden van het terrein hebben we een tent geplaatst waaronder gedemonteerd werd. Om de
tent heen stonden hekken om het demontagegebied te kaderen. Op elke hoek stond een bord met
de poster voor de pilot. Deze opstelling werkte heel fijn en trok ook goed de aandacht.

Door de medewerkers op de milieustraat werden er verschillende items apart gehouden voor demontage. Denk aan bankstellen, stoeltjes. Maar ook speelgoed of een trap waarin nog ijzer en harde kunststof aan elkaar vast zitten. Vervolgens gingen de medewerkers van Promen hiermee aan de slag en demonteerden het naar monostromen. De verschillende stromen werden dan weer in de juiste bak gesorteerd. Dit is erg goed gegaan en heeft de eerste inzichten gegeven en deze werksoort voor Promen medewerkers.

Bron : Verslag Cyclus

Tijdens een pilot leerde de medewerkers van Cyclus veel van onze werkzaamheden en is het ook belangrijk om alle aandachtspunten en verbeterpunten te verzamelen. Voor het vervolg moeten we daarom op de volgende punten letten:

  • Meer inrichten op doe-het-zelf voor bewoners. Door bewoners meer te betrekken bij de werkzaamheden en zelf ook wat te laten doen, levert dit wellicht meer gedragsbeïnvloeding. Daarnaast ook de pilot zo inrichten dat bewoners de ruimte hebben om wat zelf te doen, onder begeleiding van Cyclus i.v.m. veiligheid.
  • Herhaling is key: Het helpt om dit te blijven herhalen. Dus de flyers blijven uitdelen en vooral het verhaal steeds vertellen waarom dit zo belangrijk is.
  • Focussen op de wat kleinere makkelijke items. De banken/meubilair is meer wat men in de demontagehal van Cyclus op gaan pakken. Dit vraagt om veel intensievere werkzaamheden namelijk. De wat makkelijkere items is juist beter om op de milieustraat te doen. De volgende keer hier meer de selectie op maken.

In overleg met de gemeente Waddinxveen gaat Cyclus kijken of men de pilot kan herhalen na de zomervakantie. Daarvoor zal er een nieuw voorstel opgesteld worden.

Repair café Zuidplas

In Zuidplas wordt er door het SAZ Repair café maandelijks een mogelijkheid geboden om op zaterdag elektronische apparaten aan te bieden om te laten repareren. Dat kan op de eerste dag van de nieuwe maand. Kortgeleden heeft het SAZ repair café een soorteranalyse doorlopen op herbruikbaarheid van goederen.

Advertentie