8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Jong en oud eren eerste generatie Molukkers bij herdenking bij eeuwige bescherming graven van KNIL militairen in Moordrecht (+video)

Op zaterdag 23 juli werd er in Moordrecht een plechtige herdenking gehouden door de inwoners van de Molukse wijk. De wijkcommissie heeft overleg gevoerd met de gemeente Zuidplas, waar Moordrecht onder valt, toen bekend werd dat er graven geruimd zouden gaan worden.

Op de begraafplaats aan de Middelweg en de oude begraafplaats aan de Koningin Julianastraat liggen meer dan 100 graven van oud KNIL militairen en hun vrouwen. De gemeente Zuidplas heeft de plannen voor periodieke graven van deze inwoners geschrapt en eeuwig als beschermd verklaard. Dit werd gevierd met een herdenking die in het teken stond van de eerste generatie inwoners die vanaf 1961 in de wijk zijn komen worden.

Rond het middaguur werden er witte rozen op de graven gelegd op de beide begraafplaatsen. Veel jongeren deden mee aan deze herdenking. Veel leden van het organiserende wijkcommissie zijn jongeren die vooral het erfgoed willen behouden die de eerste generatie heeft meegebracht.

In de daarop volgende kerkdienst sprak dominee Ruff de vergelijking vanuit de bijbel in Johannes naar de aankomst van de eerste generatie en vooral het overnemen van gewoonten die men vanaf de Molukken mee had genomen. Natuurlijk was er integratie met de Nederlandse waarden maar een voorbeeld voor hem was het gebruik van Oom of Tante in plaats van meneer en mevrouw.

Burgemeester Weber herdacht de koude kille manier van de aankomst van de eerste generatie en het gebrek aan respect. Weber was blij met de komst van de reizende tentoonstelling en het toneelstuk “kijk, een trap naar boven” in het kader van de komst. De burgemeester tekende, met een groep van burgemeesters, een oproep aan het kabinet om het leed van de Molukkers te erkennen.

Joke Sapuletej van de ouderendagopvang Rumah Orang Tua Tua vertelde over de verhalen die ze hoorde van de mensen van de eerste generatie die werden verteld, het lief en leed dat in het ouderenhuis werden gedeeld. Indik Kastanja van de wijkcommissie legde uit dat het veel tijd heeft gekost om de KNIL militairen de identificeren en deze aan te dragen. Hij dankte de gemeente Zuidplas dat ze op deze manier toch een soort respect geven, al bleef in de kerk de pijn te voelen van het gebrek van erkenning voor de Molukse zaak.

Na de kerkdienst ging men, in optocht onder sobere Tifa begeleiding, naar het Tugu monument wat als hommage aan de eerste generatie in het dorp staat. Hier werd een minuut stilte gehouden en legde de gemeente en de wijk commissie kransen. De hoop voor de toekomst voor behoud van het erfgoed van de Molukse gemeenschap, de vierde en vijfde generatie, lieten in de RMS kleuren ballonnen op om zo een bijzondere dag af te sluiten.

Meer foto’s op het Facebook album

Advertentie