8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Vloot historische schepen brengt Erasmus van Rotterdam naar Gouda (video)

In het weekend van 28 tot en met 31 juli 2022 doen ruim 200 historische bedrijfsvaartuigen Gouda aan voor de feestelijke viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda. Dit is tevens de Erfgoedmanifestatie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB).

Op donderdag 28 juli voeren er vanuit Rotterdam tussen in één vloot 60 schepen naar Gouda, die de stad via de Kock van Leeuwensluis (Nieuwe Gouwe) en de Mallegatsluis binnenkomen. Rond 21.00 uur wordt dan Gouda Waterstad, editie Gouda750, officieel geopend bij het IJsselhuis bij de MuseumHaven. De vloot trok langs de Hollandsche IJssel in Capelle aan dne IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht al veel bekijks, bij aankomst bij de sluizen in Gouda stond het vol met mensen die graag een wilde kijken naar de vloot.

Gouda vormde een belangrijk knooppunt voor de binnenvaart door Holland vanaf de Oostzee naar België nadat de graaf van Holland daarover in 1243 met de kooplieden afspraken had gemaakt. Wel moest eerst de Havenkolk worden gegraven om de schepen een goede doorgang te geven naar de Hollandsche IJssel. Dat was dan ook de aanleiding om in 1272 aan Gouda stadsrechten te verlenen.

Ruim 200 historische binnenvaartschepen verblijven 4 dagen in Gouda. De schippers en alle inwoners van Gouda en de regio worden getrakteerd op een keur aan festiviteiten met diverse optredens door straatartiesten en optredens bij het park van de Museumhaven. Meer informatie is te vinden op https://gouda750.nl/. Zie de fotoreportage op onze Facebookpagina.

Advertentie