8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Elke woning Nieuwerkerk krijgt glasvezel aansluiting door DELTA, ook zonder abonnement

DELTA Netwerk gaat binnenkort van start met de aanleg van glasvezel. DELTA Fiber geeft aan dat er in de bebouwde kom van Nieuwerkerk aan den IJssel dermate veel animo voor glasvezel is, dat zij nu zoveel mogelijk woningen en bedrijven gaan voorzien van een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Elke woning krijgt een aansluiting, wel of geen abonnement, maar de verbinding werkt alleen bij een abonnement.

Na de zomervakantiestart de aannemer met de bouwwerkzaamheden in Nieuwerkerk aan den IJssel.
Dit begint met een schouwer van de aannemer die langs de woningen komt om te kijken waar de aansluiting in de woning mag worden geplaatst. Vaak is dit in de meterkast, maar het kan ook op een andere locatie in de woning. De aansluiting is kosteloos en verplicht inwoners tot niets.

Ook inwoners van Nieuwerkerk aan den IJssel die zich tijdens de campagne nog niet aangemeld hebben voor een glasvezelabonnement worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Op deze manier is elke woning voorbereid op de toekomst. Bovendien blijft de overlast beperkt als DELTA Netwerk in één keer alle woningen aansluiten op het glasvezelnetwerk. De straat hoeft dan maar één keer ‘open’. De ambitie van DELTA Netwerk is om ook de resterende adressen buiten de bebouwde kom die nog geen glasvezelaansluiting hebben van een snelle internetverbinding te voorzien.

Dekker legt uit dat dus alle woningen in Nieuwerkerk worden aangesloten : “Het geldt inderdaad voor alle woningen, ook van inwoners die nog geen abonnement hebben afgesloten. Er zijn genoeg aanmeldingen om dit rendabel te doen voor ons, en de overlast blijft beperkt“. Op de vraag van Gouwe IJssel Nieuws of inwoners verplicht zijn om de aannemer binnen te laten namens DELTA en of de aannemer herkenbaar is antwoord het bedrijf :”Men is uiteraard niet verplicht om open te doen. De schouwers hebben kleding aan van aannemer APK, hebben documentatie van DELTA Netwerk en moeten zich kunnen legitimeren.” Vraag blijft of op korte termijn bijvoorbeeld een VVE zo snel kan besluiten of men een aansluiting wil in elke woning.

Volgens de consumentenbond is het duurder om achteraf alsnog aan te laten leggen: ‘De overige glasvezelbedrijven hebben vaak eenzelfde constructie, maar dan vaak met aansluitkosten in het begin. De kosten voor een aansluiting achteraf wanneer er al wel glasvezel ligt in jouw wijk, maar niet in jouw huis, kunnen variëren van €150 tot €1500. Afhankelijk van de afstand van je huis tot aan de al bestaande bekabeling“.

Moordrecht

Volgens de woordvoerder van Delta is de planning zeker. Eerder in Moordrecht duurde het een lange tijd na de campagne alvorens de aanleg werd gestart. Volgens DELTA was dat bekend bij de bewoners maar via sociale media was dit vooral een irritatie bij diverse Moordrechtenaren. Marcel Dekker namens DELTA legt uit “De start aanleg in Moordrecht volgde niet zo snel op de vraagbundeling als hier in Nieuwerkerk, maar er is altijd duidelijk gecommuniceerd wanneer de aanleg zou plaatsvinden. Aannemer APK staat hier in ieder geval al klaar om snel te beginnen, al gaat er in veel projecten ruim een half jaar overheen voordat alle kabels geplaatst zijn, naar behoren werken en men werkelijk gebruik kan gaan maken van de glasvezelverbinding.”

Reclame

DELTA (en haar aanbieders) hebben een uitgebreide reclamecampagne gevoerd waarover de discussie op de populaire Facebookgroep “Je Bent Nieuwerkerker” duidelijk maakte dat men aardig de irritatiegrens had bereikt. DELTA snapt dit maar zit dit als enige optie: “We zijn ons bewust van de hoge postdruk, maar gezien het maatschappelijk belang van een snelle en stabiele verbinding via glasvezel voor bewoners en gemeente doen we er alles aan om iedereen binnen een korte periode te bereiken. Vooralsnog is dit de enige manier, al overwegen wij in sommige campagnes wel om de matdruk te verlagen“. Ondertussen zijn er meerdere reclamespandoeken vernield in Nieuwerkerk. Het is niet bekend of DELTA ook vergunning voor de reclames in de buitenruimte heeft.

DELTA heeft de mogelijkheid tot gratis aanmelden verlengd tot 15 augustus 2022, aanmelden kan via deltanetwerk.nl of de websites van telecomaanbieders Caiway, DELTA, Kliksafe,
Online.nl of Helden van Nu. In de Dorpsstraat in het Oude Dorp van Nieuwerkerk heeft DELTA een pop-up winkel gemaakt.

Buitengebieden Moerkapelle

DELTA heeft in Zevenhuizen en Moerkapelle in de buitengebieden ook glasvezel aangelegd maar een klein stuk van het Noordeinde in Moerkapelle wordt overgeslagen. DELTA stelt dat dit door de buren komt :”Deze adressen in buitengebied Moerkapelle zijn ons inderdaad bekend. Hoewel het in de praktijk zelden voorkomt, kunnen er altijd uitzonderingssituaties zijn waardoor een aansluiting niet gerealiseerd kan worden. Zo gebeurt het soms dat wij geen toestemming krijgen voor graafwerkzaamheden op privéterrein van buren, terwijl die graafwerkzaamheden noodzakelijk zijn voor het realiseren van de aansluiting. We hebben er alles aan gedaan om de bewoners te helpen de gedoogverklaringen van de buren te verkrijgen, maar die houden voet bij stuk en willen de bewoners niet helpen“. Dit antwoord geeft enige vraagtekens bij bewoner Johan Helmer, zeker omdat het om slechts 2 woningen gaat. Hij is van mening dat DELTA zich niet aan de beloften houdt maar gaat ook het verhaal van DELTA bij zijn buren navragen.

Advertentie