8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Zuidplas heeft meeste eengezinswoningen in regio

De gemeente Zuidplas is in de regio koploper met het aantal eensgezinswoningen in regio, bijna 4 op de 5 woningen vallen onder deze categorie met 78,5%. Landelijk ligt dit gemiddelde rond de 40%. De percentages liggen in buurgemeenten Waddinxveen, Capelle aan den IJssel en Gouda fors lager. Dat blijkt uit cijfers welke het CBS op 3 augustus publiceerde.

In Capelle is meer dan de helft van de woningen een zogenaamde meergezinswoning zoals een flatwoning. In de gemeenten iets verder dan Zuidplas, Waddinxveen scoort al fors lager dan Zuidplas en tussen Waddinxveen en Capelle komt Gouda. Vooral in de jaren 70, 80 en 90 werd de meest populaire eengezinswoningen gebouwd, het rijtjeshuis.

Zuidplas kent in totaal 14.583 eengezinswoningen waarvan 7.771 rijtjeshuizen. In totaal vallen 3.983 woningen onder meergezinswoningen. Een groot aantal hiervan zijn huurwoningen. Hoogbouw is alleen te vinden in het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel, waar de hoogbouw gecentreerd is langs de treinbaan. In de andere dorpen zijn er veel huurwoningen eengezinswoningen.

Groei nieuwbouw

In de regio is er veel nieuwbouw zoals Triangel in Waddinxveen, Westergouwe in Gouda en de Jonge Veenen, Koningskwartier en Esse Zoom in Zuidplas. Alleen Capelle zit op slot, er zijn wel wat kleine projecten geweest maar niet zoals de andere gemeenten. Vanaf 2012 tot aan 2022 kwamen er ruim 10.000 woningen bij, voornamelijk eengezinswoningen. Waddinxveen is de grootste groeier, daar steeg het aantal woningen met ruim 25% vanaf 2012. Zuidplas is tweede, gevolgd door Gouda.

Bestaande koopwoningen het duurste in Zuidplas

In januari 2022 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen 21,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging sinds het begin van de tijdreeks van deze statistiek. Ten opzichte van de andere drie gemeenten springt Zuidplas er hoog uit met de gemiddelde verkoopprijs tussen 2015 en 2021. De huizen zijn percentueel in Capelle in deze 6 jaar bijna 85% duurder geworden. Zuidplas is met 78,3% een tweede, gevolgd door Waddinxveen.

In de toekomst zal in Zuidplas het aantal woningen met 8.000 fors stijgen met de komst van het vijfde dorp in het middengebied. Maar met de laatste fasen van het Koningskwartier, de Jonge Veenen en Esse Zoom en de plannen voor de Zevenster en Swanladriehoek in Zevenhuizen komen er tot 2030 nog bijna 3000 woningen bij in Zuidplas, een groei van 15% zonder de cijfers van het vijfde dorp.

Advertentie