8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Staking streekvervoer bij Arriva op 6 september

Op dinsdag 6 september roept vakbond FNV haar leden in Zuid-Holland op om het werk neer te leggen in het streekvervoer. Hierdoor kan het streekvervoer in de regio Zuidplas en Waddinxveen forse hinder ondervinden. De stakingsoproep is niet voor medewerkers van de RET in de regio Rotterdam.

Arriva, de grootste vervoerder in de regio, laat weten “We proberen zoveel mogelijk de normale dienstregeling te rijden. Pas op het laatste moment zal duidelijk zijn of er ritten uitvallen door de staking. Als dat het geval is, dan wordt dat zo snel mogelijk verwerkt in de diverse digitale reisplanners en apps“.

Op vrijdag 16 september wordt in het hele land gestaakt in het streekvervoer. Die dag zullen daardoor streekbussen en -treinen uitvallen. Deze regionale staking in Flevoland en Zuid-Holland is hier een voorproefje van.

De stakingen zijn een vervolg op de estafettestakingen die voor de zomer door het hele land gehouden zijn. Medewerkers van de regionale vervoerbedrijven willen een betere cao, waarvoor eerder in een ultimatum de eisen werden neergelegd. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘De sector moet aantrekkelijker worden, zodat nieuw personeel aangetrokken kan worden. Op dit moment is er veel verloop, met personeelstekorten als gevolg. Daardoor stijgt de werkdruk en daarmee ook het ziekteverzuim.’

De vakbond en de leden begrijpen dat staken in het openbaar vervoer voor overlast voor het publiek kan zorgen. ‘Dat de leden toch staken, laat zien hoe hoog de nood is’, aldus Van Der Gaag. Bovendien is de staking volgens de vakbond ook in het belang van de reizigers. Met de stakingen luidden de medewerkers namelijk tegelijk de noodklok over de verschraling van het streekvervoer die al jaren bezig is.

Advertentie