Uit onderzoek van Vewin (de vereniging van waterbedrijven in Nederland) blijkt dat alle drinkwaterbedrijven de komende jaren meer productiecapaciteit nodig hebben. Bij drie van de tien bedrijven, waaronder Dunea, is zelfs per direct meer productiecapaciteit noodzakelijk.
Bij de andere zeven bedrijven wordt dat de komende jaren nijpender. Als er nu geen maatregelen genomen worden krijgen op termijn alle drinkwaterbedrijven met knelpunten te maken in het nakomen van de leveringsplicht.
Uitdaging Dunea
Voor Dunea is de nood al langere tijd hoog. Enerzijds groeit de toekomstige vraag naar drinkwater harder dan eerdere prognoses hebben voorspeld: in 2030 wonen er naar verwachting 137.000 meer mensen in ons verzorgingsgebied. Dat betekent dat er tot die tijd zo’n 81.000 nieuwe woningen moeten worden aangesloten op ons drinkwatersysteem. Terwijl de grenzen van onze productiecapaciteit al in zicht zijn. Anderzijds zorgt klimaatverandering voor langere perioden van droogte en komt de kwaliteit van drinkwaterbronnen steeds meer onder druk te staan door de opkomst van vervuilende stoffen als PFAS.
Vergunningen
Dunea houdt in haar strategie al lange tijd rekening met deze scenario’s en werkt ook al jaren aan concrete oplossingen: de bestaande waterwinning wordt waar mogelijk uitgebreid, er worden aanvullende bronnen ontwikkeld en we stimuleren onze klanten om bewust en duurzaam met drinkwater om te gaan. Directeur Wim Drossaert: “De praktijk blijkt echter weerbarstig: de procedures rond vergunningen voor uitbreiding kosten bijvoorbeeld enorm veel tijd. Daardoor is het steeds vaker de vraag is of we volgens planning met een uitbreidingsproject kunnen starten. Vertraging in de procedure rond een natuurvergunning kan er zomaar voor zorgen dat het hele project een jaar vertraging oploopt. Dat heeft direct invloed op de geplande beschikbare hoeveelheid drinkwater.”
Woningbouw
Naast de onverwacht snellere bevolkingsgroei die prognoses van onder meer het CBS laten zien wordt Dunea ook regelmatig verrast door de ambities van gemeenten in haar verzorgingsgebied. Drossaert: “Woningbouw staat in Nederland terecht hoog op de agenda. Maar als ik in het coalitieakkoord van de gemeente Den Haag lees dat er ieder jaar 4.000 nieuwe woningen bij moeten komen, dan heb ik nog niet de vraag gehad of we ook voldoende drinkwater hebben om deze huizen aan te sluiten.”
Drossaert, tot slot: “We doen er alles aan, maar we kunnen het niet alleen oplossen. We hebben veel meer bewustwording en betrokkenheid nodig van gemeenten en van de provincie, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat er in steden als Den Haag, Leiden en Zoetermeer in 2030 ook nog water uit de kraan komt.”
In het persverhaal staat niets over de grote woningbouwplannen van de gemeente Zuidplas in met name het vijfde dorp. Via Twitter laat Dunea weten dat deze bij de Haagse woningbouwplannen zijn gevoegd en in beeld zijn. Dunea is de waterleverancier van Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Moerkapelle en Rotterdam-Nesselande.
Reactie Oasen
In Moordrecht, Gouda en Waddinxveen levert Oasen het drinkwater. Op haar website laat Oasen weten: “Ook Oasen heeft te maken met een toenemende watervraag door bevolkingsgroei, economische groei, en regionaal stedelijke uitbreiding. Op dit moment kunnen we de vraag goed aan, maar als we niks zouden doen, zullen we voor 2030 onze reserves moeten aanspreken. Dit willen we voorkomen door voor 2030 twee winningen uit te breiden. Het gaat om een nieuwe winning in Nieuw-Lekkerland en een uitbreiding van de winning in Vianen. Hiervoor zijn we bezig met voorbereidende studies en we zijn erover in overleg met de omgeving en het bevoegd gezag dat de vergunningen daarvoor moet afgeven“.