8.5 C
New York
woensdag 24 juli 2024

Gemeenteraad Zuidplas; geen uitbreiding groep die energietoeslag krijgt

Een motie van PvdA/GroenLinks en SP, om meer inwoners de energietoeslag toe te kennen, heeft het niet gehaald. De meeste andere partijen vinden deze oplossing te breed. Zij willen liever maatwerk leveren voor die inwoners die daadwerkelijk in de problemen komen. 

130% van sociaal minimum

PvdA/GroenLinks en SP hebben in de gemeenteraad voorgesteld om meer inwoners een energietoeslag van €1300 te geven in 2023. Hun voorstel is om ook mensen met een inkomen tussen de 120% en 130% van het sociaal minimum hiervoor in aanmerking te laten komen. Dat gaat om ongeveer 300 gezinnen in Zuidplas. “Veel van deze gezinnen hebben het financieel zwaar doordat de prijzen fors gestegen zijn”, aldus Martin Damen van PvdA/GroenLinks.

Flexibele oplossing

Het college geeft aan dat zij liever een specifieke oplossing wil bieden aan diegenen die ook daadwerkelijk in de problemen komen. Die inwoners kunnen bijzondere bijstand aanvragen. De VVD sloot daar bij aan. Raadslid Van Wijnen gaf aan niet aan inkomenspolitiek te willen doen op gemeentelijk niveau door een generieke oplossing te bieden. Ook D66 wees op de flexibele oplossing die het college voorstelde.

Advertentie