De gemeente Zuidplas laat weten op vragen van Gouwe IJssel Nieuws dat de sluiting van het bedrijf Greazy Customs aan de Albert van ‘t Hartweg niet te voorkomen is. Het bedrijf moet sluiten omdat er sprake is van een cocaine laboratorium bij zijn buren maar omdat het één postadres is heeft burgemeester Weber het pand gesloten voor een periode van 12 maanden.
Er werd op de populaire Faceboek groep Je Bent Nieuwerkerker een oproep gedaan omdat het bedrijf uiterlijk 5 november het pand moet verlaten. De eigenaar zijn bedrijf hadden niks met het drugslab te maken en dit komt voor hem rauw op zijn dak. Zo heeft het bedrijf in carwrapping, bedrijfsreclame & ramen-tinten alle afspraken af moeten zeggen en heeft de eigenaar geen nieuwe plek gevonden waar het bedrijf heen kan verhuizen. Hij is inmiddels een crowd funding actie begonnen.
Door toedoen van een crimineel dreig ik mijn bedrijf te verliezen
Eigenaar Greazy Customs
Zuidplas is van mening dat de sluiting niet te voorkomen is van het bedrijf gesloten moest worden en zag geen andere oplossing: “De cocaïnewasserij werd aangetroffen in hetzelfde pand alwaar ook het bedrijf Greazy Customs (GC) gevestigd is. GC maakt weliswaar gebruik van een afzonderlijke ruimte in het pand, maar daarbij is onder meer geen sprake van gebruikelijke bouwkundige scheidingen tussen verschillende bedrijfsruimten die in normale omstandigheden verwacht zouden mogen worden en ontbreekt afzonderlijke adressering“.
Volgens de gemeente is er door hen en de politie de eigenaar van Greazy Customs op locatie persoonlijk geïnformeerd over de situatie en het proces. De woordvoerder legt uit: “Het is vervolgens aan de verhuurder van het pand om de huurder verder en aanvullend te informeren, dit betreft de civiele rechtsverhouding tussen de verhuurder en huurder“.
Gouwe IJssel Nieuws vroeg of de gemeente een oplossing kan bieden voor Greazy Customs maar dat ziet de gemeente niet als haar verantwoordelijkheid: “Nee. De gemeente draagt hiervoor geen verantwoordelijkheid. Ook dit raakt de civiele rechtsverhouding tussen de verhuurder en de huurder. Er is wel met de huurder meegedacht om deze een uitzonderingstermijn te geven op het besluit het pand te sluiten. Die termijn is bedoeld de huurder ruimte te geven andere huisvesting te zoeken en bedrijfsmateriaal te verhuizen. Dit is niet verplicht, maar is redelijkerwijs wel toegekend“.