8.5 C
New York
woensdag 8 mei 2024

Gedeputeerde Potjer plant twijgje als eerste paal Vijfde Dorp

Afgelopen vrijdag hebben gedeputeerde Berend Potjer en wethouder Jan Willem Schuurman een jong wilgenboompje geplant in een weiland nabij het nieuw te bouwen Vijfde Dorp in Zuidplas. Potjer beschreef het op Twitter als alternatief voor het slaan van een eerste paal voor het nieuwe dorp. Een woordvoerder van de gemeente Zuidplas benadrukte dat daar geen sprake van is. Volgens haar is het een algemene actie voor MeerBomenNu. Het boompje werd geplant op de plek waar het Koning Willem 1 bos moet komen als onderdeel van het Vijfde Dorp. Het bestemmingsplan waarin dit bos is opgenomen, is echter nog niet vastgesteld en heeft tot nu toe agrarische functie. Potjer had zich de gevoeligheid op dit dossier waarschijnlijk niet gerealiseerd, en zette er kwaad bloed mee bij tegenstanders van het Vijfde Dorp.

Twitter berichten gedeputeerde Potjer

Koning Willem I bos

Vrijdag 4 november oogstte gedeputeerde Potjer de eerste boom bij de start van het MeerBomenNu plantseizoen in Zuid-Holland. De zaailing ging mee naar gemeente Zuidplas en kreeg een nieuw plekje in het nog aan te planten Koning Willem I bos. Koning Willem I was verantwoordelijk voor de financiëring van de Zuidplaspolder en wordt met een bos beloond.

Uitbreiding Bos & Bomen

Voor bos- en bomenbeleid is door de provincie structureel €100.000,- procesgeld per jaar begroot. Aanvullend is, naar aanleiding van de motie “de spade de grond in”, eenmalig €2.500.000,- uitvoeringsbudget op de conceptbegroting gezet. Dit geld kan gebruikt worden voor grondaankopen voor bos en het opzetten van een subsidieregeling. De uitbreiding van bos en bomen hoeft zich niet te beperken tot natuurgebieden. Daarom wordt de uitbreiding van bos en bomen gekoppeld aan landelijke en provinciale opgaven, en meegenomen in lopende gebiedsprocessen en programma’s.

Wilgen

De eerste boom van het Koning Willem I bos is een wilg. Deze jonge wilgenboom komt uit een open vochtig veenweidegebied in een stukje rietland. Dit is in het voorjaar een ideale broedplaats voor rietvogels. Om het gebieden open te houden, worden in het najaar jonge wilgenbomen verwijderd. Het uitgangspunt is om hen ergens anders een nieuwe plek te geven. De wilg is namelijk een ideale boom om te verplanten: de zaailing wordt afgeknipt en op een andere plek in de grond gestopt. Daar vormt hij nieuwe wortels en groeit in het voorjaar weer verder. Een wilg is ook een perfecte boom om de biodiversiteit de versterken. Op deze bomen leven, volgens de provincie, wel 450 soorten insecten.

Bestemmingsplan nog niet aangepast

Opvallend is dat er al wordt gesproken van de aanleg van een bos met aan te trekken projectleider, terwijl het bestemmingsplan nog spreekt van agrarische grond aan de Middelweg. Uit een eerdere strategie, die per ongeluk online kwam, bleek dat het ter inzagelegging in 2023 niet gehaald gaat worden. Wanneer wel moet blijken uit de reactie van het college van B&W. De fractie van de SP heeft hierover schriftelijke vragen gesteld en de fractie van PvdA/GroenLinks wil dit dinsdag al bespreken in de gemeenteraad met vragen over actualiteit.

Fred Boevé (Platform Middengebied Zuidplas) noemt de actie vooral gericht op de verkiezingen: “Enerzijds drukt de gemeente een aantal zaken door, terwijl de MER en bestemmingsplannen nog lang niet gereed zijn : een bos, grondtransporten en een informatiecentrum. Anderzijds wordt het helemaal geen bos, er is in laatste plannen al een stuk afgehaald om meer industrie te maken, het wordt een parkje tussen het spoor en de verstedelijking. Dit is groene zieltjes winnen met zicht op de provinciale verkiezingen”

Advertentie