8.5 C
New York
vrijdag 23 februari 2024

Oasen verhoogt drinkwatertarief met 17% per 1.000 liter

Drinkwaterleverancier Oasen heeft het watertarief per 1-1-2023 verhoogd van € 1,20 per m3 naar 1,45 per m3, een prijsstijging van 17%. De tarieven zijn inclusief belasting. Oasen heeft het vastrechttarief van 81,75 verhoogd naar 83,66 € wat neerkomt op een verhoging van 2%.

De drinkwatertarieven zijn op 22 november vastgesteld door de aandeelhouders van Oasen, bestaande uit de gemeenten in het voorzieningsgebied. Zuidplas en Waddinxveen zijn twee van deze gemeenten waar Oasen drinkwater levert. In Zuidplas is dat alleen in het dorp Moordrecht, de andere dorpen krijgen drinkwater van Dunea die de tarieven nog niet bekend heeft gemaakt voor 2023.

Volgens Oasen gaat voor een gemiddeld huishouden de kosten voor drinkwater zo’n 2,15 euro per maand omhoog. Daarmee kost drinkwater in 2023 ongeveer 18,75 euro per maand. Wat klanten precies betalen, hangt af van het watergebruik en de samenstelling van het huishouden.

Investeren om drinkwatervoorziening veilig te stellen

De prijsstijging komt met name door de toegenomen kosten voor energie en materiaal. Het drinkwater in Nederland behoort tot de top van de wereld en kan overal en altijd direct uit de kraan gedronken worden, tegen een betaalbare prijs. Maar de vanzelfsprekendheid waarmee wij de kraan opendraaien, staat in scherp contrast met de uitdagingen waar Oasen voor staat.

Klimaatverandering, bevolkingsgroei, vervuiling, verduurzaming en de toenemende vervangingsopgave van ondergrondse infrastructuur vragen om een forse toename van investeringen. De droge zomers van de afgelopen jaren hebben ondubbelzinnig duidelijk gemaakt hoe urgent die investeringen zijn.

Bewust omgaan met drinkwater

Drinkwater is niet duur, maar wel kostbaar. Voordat water uit de kraan komt, legt het een lange weg af. Daarom vragen we klanten om bewust om te gaan met drinkwater. Drinkwater besparen waar dat kan, is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Ontdek onze tips om slimmer om te gaan met water op oasen.nl/besparen

Advertentie