8.5 C
New York
donderdag 18 april 2024

Moerkapelle goed verlicht tijdens fietsverlichtingscontrole

Veilig Verkeer Nederland (VVN) hield op maandag 28 november controle op het voeren vanĀ  fietsverlichting in de buurt van Voetbal Vereniging Moerkapelle. Deze controles worden in samenwerking met de gemeente Zuidplas gehouden. Ter plaatse was dan ook de verantwoordelijke wethouder Daan de Haas, die enthousiast meedeed.

De controle heeft als doel fietsers duidelijk te maken dat juiste en goed zichtbare fietsverlichting belangrijk is. De vrijwilligers van VVN Zuidplas controleerden fietsen en spraken de bestuurders (voornamelijk voetballertjes) aan op hun verlichting. Bij onjuiste verlichting werd een label aan de fiets bevestigd, zodat de ouders bij thuiskomst zien dat de fietsverlichting niet goed was, en deze in orde kunnen maken.

Omdat zonder juiste verlichting niet verder gefietst mag worden, en de personen dus eigenlijk verder moeten lopen, deelde de organisatie in samenwerking met de gemeente fietslampjes uit, waarmee je goed gezien wordt. Bij het voeren van de juiste verlichting kregen fietsers een VVN-potlood als beloning.

Wethouder Daan de Haas deelt een potlood uit als compliment voor het hebben van juiste verlichting

Bij controles uitgevoerd door de vrijwilligers van VVN Zuidplas blijken de laatste tijd steeds meer fietsen in orde zijn qua verlichting: wel zā€™n 80%. Dit is mede door de komst van nieuwe technieken zoals de LED-verlichting en de elektrische fietsen, hierbij heeft men geen last meer van slippende dynamoā€™ s en gebroken bedrading.

Wanneer de verlichting niet goed functioneerde was dit – zoals nagenoeg alle mensen zonder goede verlichting beweren – natuurlijk net kapot gegaan of was plots de batterij leeg.Ā  Ook is het bij sommige fietsers niet altijd duidelijk wanneer fietsverlichting moet worden gevoerd. Een tip van de VVN is om te kijken of de straatverlichting brandt: zo ja, dan moet de fietsverlichting ook aan zijn.

Deze lampjes worden uitgedeeld en zijn echte collector-items: voorzien van logo’s van VVN Zuidplas, politie, gemeente Zuidplas en gemeente Waddinxveen. Al deze instanties leveren een bijdrage aan deze controles.

Als VVN controleert wordt er niet bekeurd maar gewaarschuwd voor de gevaren die fietsen zonder de juiste verlichting met zich meebrengt.

De politie controleert in deze donkere periode vaker op fietsverlichting en schrijft hierbij regelmatig bekeuringen uit.
Een boete voor het niet hebben van (juiste) verlichting bedraagt ā‚¬ 60. Het ontbreken van een reflector kost ā‚¬ 40. Met uiteraard altijd de ā‚¬ 9 administratiekosten. Dus wees gewaarschuwd!

Wethouder Daan de Haas met enkele VVN’ers bij het spandoek om fietsers eraan te herinneren dat ze hun fietslicht aanzetten.
Advertentie