Sinds 2009 runnen Evert en Diane Beilen met veel plezier een Thomashuis. Eerst bouwden zij Thomashuis Ouderkerk aan den IJssel van de grond op, de afgelopen jaren runden zij Thomashuis Gouderak. Nu is de tijd voor hen gekomen om afscheid te nemen en daarmee is de zoektocht naar geschikte opvolgers gestart. Evert: “Geduld, humor, enthousiasme zijn eigenschappen die ik graag terug zie in mijn opvolgers. En bovenal een heel groot hart voor bewoners met een zwaardere beperking.”
Wonen in het groene hart
Thomashuis Gouderak is gevestigd in een voormalige school, in een klein Zuid-Hollands polderdorp. Het bijzondere pand is in 2013 omgetoverd tot een prachtige woning met ruime kamers voor de negen bewoners met een verstandelijke beperking. De voormalige directeurswoning naast het Thomashuis fungeert als de privéwoning van de zorgondernemers. Een grote parkeerplaats en oprit worden gedeeld met de Herbergier, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.
Een zeer gemengde bewonersgroep
In Thomashuis Gouderak wordt elke dag met elkaar beleefd. “We staan samen op, eten gezamenlijk en doen leuke dingen in onze vrije tijd. Waarbij er uiteraard ruimte is om het ieder op zijn eigen manier in te vullen”, aldus het zorgkoppel. Belangrijk voor Evert en Diane is samenwerking en openheid met de familieleden: “Het is een thuis voor de bewoners, waarbij familie altijd welkom is om langs te komen.”
Zes bewoners hebben een hogere zorgindicatie, legt Evert uit. En een aantal bewoners heeft extra lichamelijke zorg nodig. De diversiteit van deze groep maakt het werk juist zo leuk”, vindt de zorgondernemer. Een deel van de bewoners gaat overdag naar een dagbestedingslocatie. Zoals een lunchroom, zorgboerderij of het helpen in de ouderenzorg. Andere bewoners doen hun dagbesteding in en om het Thomashuis.
Leven met de dag
In Thomashuis Gouderak leeft men met de dag. “Je kan bij deze groep niet twee weken van te voren alle activiteiten plannen. Ik kijk iedere ochtend opnieuw hoe iedereen in zijn vel zit, en bepaal dan een passende activiteit”, legt Evert uit. In het Thomashuis gaan ze er graag gezellig met elkaar op uit. En dan gaat het niet alleen om uitjes naar de Efteling of dierentuin Blijdorp. Het zorgkoppel betrekt de bewoners juist ook bij de dagelijkse zaken. “Met de bus een stukje rijden en wandelen in het bos, samen boodschappen doen, glas wegbrengen, een brief op de post doen of met z’n allen een plant uitkiezen bij de Intratuin.”
Naast het gemoedelijke dagelijkse leven, vinden ze het belangrijk dat bewoners de vrijheid krijgen om eigen keuzes te maken. “We stimuleren bewoners in het vinden en uitoefenen van activiteiten waar hun ziel en zaligheid ligt. Als iemand het leuk vindt om iets bij te leren, dan werken we daaraan.”
Geolied team
Het Thomashuis runnen Evert en Diane natuurlijk niet alleen. Het koppel is trots op het team dat elke dag klaar staat voor de bewoners. Het team begeleiders is goed op elkaar ingespeeld en de sfeer is goed. “Mensen hebben wat voor elkaar over. Zij zijn ook een vast gezicht voor de bewoners en hun ouders.”
“Als je iemand zo gelukkig kan maken, daar doe je alles voor.”
Juist de vrijheid van het ondernemen, vindt Evert na al die jaren nog steeds fantastisch. Zo kan hij bewoners direct geven wat ze nodig hebben. Bij zijn start maakte het zorgkoppel het bijvoorbeeld mogelijk dat een bewoner meer bewegingsvrijheid buiten kreeg. De kleine klinkertjes op het terras belemmerden een bewoner in zijn mobiliteit. • Ze stroopten daarom de mouwen op en binnen enkele maanden lag daar een schoner en veiliger terras met mooie grote keramische tegels. Met als kers op de taart, een trampoline waar deze bewoner zelf op en af kan. Evert vertelt stralend: “Je ziet die grijns iedere ochtend op zijn gezicht, als hij de deur openduwt om naar buiten te gaan. Als je iemand zo gelukkig kan maken, daar doe je alles voor.”
Ook werkzaam in de gehandicaptenzorg en wil jij net als Evert en Diane het verschil maken voor bewoners met een verstandelijke beperking? Meld je dan aan voor de volgende informatiebijeenkomst over het runnen van een eigen Thomashuis.