8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Woonlasten Zuidplas 7 tot 10% hoger in 2023

De woonlasten voor inwoners van de gemeente Zuidplas wordt een stuk duurder. Vooral gezin van een koopwoning zijn aankomend jaar ongeveer 93 euro (7%) per jaar meer uit door stijging van de OZB, Rioolrechten, afvalstoffen en waterschapsbelasting. Een gezin in een huurwoning worden vooral geraakt door de waterschapsbelasting en gemiddeld 64 euro (10%) meer uit per jaar.

Dit bedrag kan misschien nog lager worden als de gemeenteraad op 20 december instemt met een amendement van VVD, ChristenUnie/SGP en CDA om de OZB niet met 4% maar met het inflatiecijfer 2,4% ter verhogen. De woonlasten komt dan uit op € 1.368,-per jaar in plaats van € 1.375,-

Wethouder Schuurman moest tijdens de behandeling in vorige raadsvergadering nog bekijken of dit nu nog wel aangepast kan worden, de begroting voor 2023 waar deze verhoging inzit, ligt al bij de provincie Zuid-Holland voor de verplichte financiële goedkeuring.

Voor een gezin in een huurwoning stijgen de woonlasten ook, naast de 2,4% hogere vastrecht van de afvalstoffenheffing stijgt de waterschapbelasting met maar liefst 18%. Hiermee komen de gemiddelde woonlasten op € 645 per jaar.

Advertentie