8.5 C
New York
dinsdag 28 maart 2023

Politie betrapt uitladers illegaal vuurwerk in Moordrecht

Oplettende agenten van het politieteam Waddinxveen-Zuidplas zagen tijdens hun surveillance op oudejaarsdag in Moordrecht illegaal vuurwerk overgeheveld worden vanuit een voertuig. Bij vervolgonderzoek in de woning van een van de verdachten werd vervolgens een grote hoeveelheid illegaal, zwaar vuurwerk gevonden. In totaal ging het om 266kg. Het vuurwerk bestond ondermeer uit mortieren, cobra’s en shells en werden lanceerinrichtingen aangetroffen.

Aangehouden

De politie hield twee verdachten op heterdaad aan. Tegen hen loopt onderzoek, alsook tegen een derde verdachte. Proces-verbaal is opgemaakt. Er staan hoge straffen op het bezit en/of verhandelen van illegaal vuurwerk van dergelijke zware categorieën. De verdachten zullen zich binnenkort moeten verantwoorden bij de rechter.

Kostenverhaal ruimen vuurwerk

Er was sprake van een zeer gevaarlijke situatie met grote risico’s voor de veiligheid. Een grote explosie met kans op zwaar letsel bij personen, brand of omvangrijke schade had hier gemakkelijk het gevolg kunnen zijn. Er werd door de gemeente daarom zogeheten spoedsbestuursdwang toegepast. Dat betekent dat het vuurwerk bestuursrechtelijk is geruimd en veilig gesteld. Een gespecialiseerd bedrijf heeft het vuurwerk afgevoerd. Alle kosten die hiermee gemoeid zijn, worden op de overtreder(s) verhaald. Dat kan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dit staat los van strafrechtelijke sancties.

De betrokken overtreders kunnen de bestuursdwangbeschikking binnenkort op de deurmat verwachten. Een slecht begin van het nieuwe jaar voor hen, maar dit had vele malen slechter kunnen aflopen. Burgemeester Han Weber: ‘Ik ben blij met de oplettendheid en het doortastend optreden van onze politie. Het had hier gemakkelijk fout kunnen gaan met zeer ernstige consequenties tot gevolg. Goed dat deze situatie direct is aangepakt en de kosten worden verhaald op degenen die hier verantwoordelijk voor zijn’.

Advertentie