8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Wethouder zegt streng toezicht toe op kap van bomen bij aanleg gasleiding

De aanleg van een nieuwe gasleiding tussen de hogedrukgasleiding in de Zuidplaspolder naar de RoCa centrale van Uniper in Capelle aan den IJssel was voor de reden voor de commissie Ruimtelijke plannen van de gemeente Zuidplas om veel vragen te stellen over het ontwerpbestemmingsplan.

De leiding komt vanaf de leidingstrook van het Middengebied, ter hoogte van de Vierde Tocht, langs de A20, onder afslag Nieuwerkerk door en langs de Europalaan en Hoofdweg naar Capelle en Rotterdam. De leiding is nodig omdat de RoCa centrale nu nog op Gronings gas draait en dat moet overschakelen naar hoog calorisch gas.

Vooraf had de fractie van de ChristenUnie/SGP al vragen gesteld over het middengebied, of de leiding hier nog een wel bij kon, naast de grote leidingen en wat de gevolgen hiervoor zijn.Volgens wethouder Schuurman kan dit wel maar hij wees er ook op dat als Zuidplas niet in zou stemmen, dit via een inpassingsplan van de Rijksoverheid afgedwongen zou worden. De ChristenUnie/SGP wilde ook weten of de verbreding van de A20 in de weg zou zitten maar dat was niet het geval.

Wethouder Schuurman beloofde de commissie, na vragen van VVD, SP en PvdA/Groenlinks, dat de gemeente er op toeziet dat elke boom die gekapt gaat worden, wordt vervangen. Stuyvenberg van PvdA/GroenLinks was bang voor overlast door grondverzet maar de wethouder legde uit dat de leiding nagenoeg wordt geboord en kon daarmee ook Van Drenth (NEZ) geruststellen dat dit geen gevolgen had voor de mogelijke geluidsschermen én het parkje langs de A20.

Belterman (SP) vroeg nog wat het verschil was tussen de soorten gas voor de Ro-Ca centrale. Wethouder Schuurman moest het antwoord schuldig blijven en gaat dit nog beantwoorden via een memo.

Het laag calorische gas uit Groningen wordt in de RoCa-centrale gebruikt maar wordt in de toekomst vervangen voor hoog calorisch gas. Hoog calorisch gas geeft meer energie dan het laagcalorisch en komt uit kleine gasvelden of wordt geimporteerd. De leiding met hoog calorisch gas loopt van Herwijnen tot aan Beverwijk door de Zuidplaspolder en kan langs de Zuidelijke Dwarsweg worden gekoppeld aan een aftakking naar de RoCa-centrale. Deze ingreep is mede ingegeven door beleid van de Rijksoverheid om gebruik van Gronings gas af te bouwen.

Voor Belterman was het zijn laatste keer dat hij in de commissie het woord voerde namens de SP. Hij verlaat de commissie omdat hij binnenkort gaat verhuizen naar buiten de gemeente. Hij werd door de voorzitter bedankt voor zijn inbreng.

De commissie was blij met de antwoorden en belofte en de aanpassing van het bestemmingsplan mag als hamerstuk naar de gemeenteraad van 24 januari.

Advertentie