8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Ondernemers hebben zorgen over (verkeers)veiligheid bij Oekraïne-opvang Kleine Vink

Ondernemers van bedrijventerrein de Kleine Vink hebben tijdens een informatieavond op donderdag 26 januari hun zorgen geuit over de plannen van de gemeente om 130 vluchtelingen uit Oekraïne te huisvesten op het bedrijventerrein.

De ondernemers, die waren uitgenodigd waren door de gemeente, kregen een presentatie van burgemeester Weber, wethouder Schuurman en projectleider Smits. Door de burgemeester werd stilgestaan bij de totstandkoming van de opvang in de Nieuwerkerkse wijk Dorrestein. Op dit moment worden daar 109 vluchtelingen opgevangen.

Door de toename van vluchtelingen uit Oekraïne moeten er ook in Zuidplas meer opvangplekken gerealiseerd worden. De gemeente heeft sinds eind 2022 gezocht naar de meest geschikte locatie voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Uiteindelijk is Kavel 13, een leeg perceel op het bedrijventerrein bij de gemeentegrens, als beste optie uit de bus gekomen.

De aanwezige ondernemers spraken tijdens de informatieavond hun zorgen uit voor de sociale- en verkeersveiligheid van het gebied. Daarnaast hadden een aantal ondernemers graag eerder over het onderwerp met de gemeente gesproken. Verschillende ondernemers vinden dat een dergelijke opvanglocatie beter in een woonwijk past. Burgemeester Weber gaf toe dat opvang in een woonwijk ook de voorkeur van de gemeente had als hiervoor locaties beschikbaar waren geweest. Volgens Weber is de opvang op deze locatie daarom niet de beste optie, maar de minst slechte.

Projectleider Smits schetste meer details over het (concept)plan. Het is de bedoeling dat er 41 zelfstandige woningen komen met eigen keuken en badkamer voor 2, 4 en 6 personen. Er komt een gemeenschappelijke ruimte zodat de inwoners elkaar kunnen ontmoeten en in deze gemeenschappelijke ruimte kan ook de kleding gewassen worden. Op de locatie komen extra parkeerplaatsen en een overdekte fietsenstalling, dit om te voorkomen dat fietsen voor de deur geparkeerd moeten worden zoals nu in Dorrestein het geval is.
De tijdelijke woningen zijn modulair opgebouwd en kunnen relatief snel geplaatst worden. Het is de bedoeling dat de buitenkant een hout-look krijgt om aan te sluiten bij de rest van het terein. Het is de bedoeling dat de opvang eind september/begin oktober gereed is voor gebruik. De gemeente wil vluchtelingen die nu in Dorrestein worden opgevangen voorrang geven op de zelfstandigere woonvorm.

Concepttekening vluchtelingenopvang. Bron: Presentatie gemeente Zuidplas

De gemeente verwacht dat het tijdelijke gebouw met maximaal 3 bouwlagen maximaal 3 jaar op de Kleine Vink blijft staan. Verschillende ondernemers vroegen welke zekerheid zij kunnen krijgen dat het kavel na de opvang van vluchtelingen weer een bedrijfsmatige bestemming krijgt. Wethouder Schuurman zegde toe op dit punt terug te komen bij de ondernemers.

Verschillende ondernemers zagen ook kansen voor het gebied. Ondernemers benadrukten vooral dat de verkeersveiligheid echt verbeterd moet worden om ongelukken te voorkomen. Volgens één ondernemer rijden verschillende postbezorgers soms met 100 kilometer per uur over het terrein waar een maximale snelheid van 30km geldt.

De komende tijd gaat de gemeente verder in gesprek met de ondernemers over de sociale veiligheid, verkeersveiligheid en andere zorgen die er leven.

Op 14 februari spreekt de gemeenteraad over de financiën die nodig zijn voor de realisatie van de opvang. Ondernemers en inwoners kunnen tijdens deze openbare vergadering ook gebruikmaken van het inspreekrecht aldus burgemeester Weber.

Advertentie