8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Cultuurhuys De Kroon toont drama over Rembrandts tweede vrouw

Actrice en theatermaker Julika Marijn verhaalt zaterdag 4 februari in Cultuurhuys De Kroon de tragische geschiedenis van Geertje Dircx, Rembrandts tweede vrouw. Ze was jarenlang zijn minnares en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken, waaronder De Nachtwacht, ontstaan en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt vals beschuldigd en opgesloten in een tuchthuis.

Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika Marijn de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Al meer dan 350 jaar staat ‘de meester van het licht’ wereldwijd in de schijnwerpers. De historie van Geertje krijgt gestalte in een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem, de kracht om het licht te blijven zoeken, loyaliteit en de bittere grenzen daarvan.

Het tragische lot van Geertje Dircx is eerder uitvoerig beschreven in het boek Schilderslief van Simone van der Vlugt. Krachtige vrouwen die hun eigen weg en stem zoeken, is een terugkerend thema in het theaterwerk van Julika Marijn. Eerder maakte ze succesvolle solovoorstellingen over Etty Hillesum, prinses Diana en Hélène Kröller-Müller.

De voorstelling begint om 20.15 uur. Een ticket kost €20,- dit is inclusief een drankje. Kaarten zijn te koop bij de balie van het Cultuurhuys of via de website van de Kroon.

Advertentie