8.5 C
New York
dinsdag 28 maart 2023

Zuidplas maakt nog geen haast met aanpak energie-armoede

Het geld om energie-armoede tegen te gaan, staat nog ongebruikt op de bankrekening van de gemeente Zuidplas.  Met de ruim 2 ton die de gemeente vorig jaar van het Rijk kreeg, kon de gemeente deze winter al de energierekening verlagen van inwoners die kampen met energiearmoede. Die inwoners hebben daar tot nu toe echter nog niets van gemerkt. De gemeente werkt wel aan een plan van aanpak.

Rijksgeld naar de gemeente

Door de fors gestegen energieprijzen kampen veel huishoudens met energiearmoede. Bij de huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen hakt de stijging van de energieprijzen er volgens het Rijk harder in. Om de stijging van de energierekening voor hen enigszins te beperken, is er Rijksgeld beschikbaar voor maatregelen die het energieverbruik terugdringen. Zuidplas heeft hiervoor in juli vorig jaar €203.723 gekregen. De gemeente kan het geld benutten voor inwoners met een eigen woning, maar bijvoorbeeld ook voor huurhuizen van woningcorporaties. 

Vragen ChristenUnie/SGP

Raadslid Rina Schuil-Stoorvogel (CU/SGP) heeft gevraagd hoe ver de gemeente is met het benutten van dit budget voor inwoners met energie-armoede. Daaruit blijkt dat er tot nu toe nog niets gedaan is met dit geld. Dat komt volgens de gemeente doordat ze onvoldoende personeel heeft om deze taak uit te voeren. Wel werkt de gemeente aan een plan van aanpak. Niet duidelijk is of dat plan snel genoeg klaar is, om daarmee het energieverbruik in de volgende winter te verminderen. De gemeente probeert nog voor de zomer de gemeenteraad te informeren over de voortgang van de aanpak rond energie-armoede.

Advertentie