8.5 C
New York
dinsdag 28 maart 2023

Lezing ‘De Roaring Fifties’ door Ad van Liempt in Waddinxveen

Saai. Sloom. Duf. Om de jaren vijftig te beschrijven hebben we meestal genoeg aan woorden van één lettergreep. Maar dat beeld, vastgelegd in ons collectieve geheugen, is toe aan herziening. Steeds meer wordt duidelijk dat juist de jaren van wederopbouw allerlei belangrijke vernieuwingen met zich meebrachten, aangejaagd door visionaire, volhardende mensen met een vastomlijnd plan voor een betere toekomst.

Aan de hand van een elf pioniers van de jaren vijftig rekent Ad van Liempt op vrijdag 24 maart af met het beeld van een benauwd decennium waarin niets gebeurde. Zo zorgde minister Jo Cals met de Mammoetwet voor een radicale herinrichting van het onderwijs. Dat waterstaatkundige Johan van Veen de plannen voor de Deltawerken in 1953 al had klaarliggen. De Limburgse aannemer Egidius Joosten kreeg de KNVB op de knieën en dwong het betaalde voetbal af. En zangeres Pia Beck bracht de jazz onder de mensen en liet zien hoe je ook toen al een BN’er kon worden. Het zijn stuk voor stuk fascinerende persoonlijkheden, aan wie we veel te danken hebben en die ieder op hun eigen terrein duidelijk maken dat de jaren vijftig oneindig veel opwindender waren dan de meeste mensen tot nu toe dachten.

Ad van Liempt is journalist, schrijver en mede-bedenker van het programma Andere Tijden. Hij promoveerde op de biografie van Gemmeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en kreeg een eredoctoraat van de Universiteit Amsterdam. Kaarten zij te koop via www.cultuurhuysdekroon.nl of www.bibliotheekdegroenevenen.nl

De lezing is georganiseerd door de Bibliotheek De Groene Venen, Boek- en kantoorhandel Burger en Cultuurhuys De Kroon

Datum lezing: Vrijdagavond 24 maart 2023, aanvang: 20.00 uur. Kosten: 12.50 euro en met bibliotheekpas 2.50 korting.

Advertentie