donderdag 25 april 2024

Handhaving voor CKV Nieuwerkerk

Het was zo’n clubdag waarop alles klopte. Die heb je in een zaalseizoen altijd wel een keertje. CKV Nieuwerkerk D1 werd kampioen in de Hoofdklasse door een goal in de slotseconde, Nieuwerkerk A1 wist te handhaven in de Hoofdklasse door de kampioen te verslaan en ook Nieuwerkerk 2 verzekerde zich van nog een seizoen Hoofdklasse. Kers op de taart was de hele knappe overwinning van Nieuwerkerk 1 op GKV 1. Het werd 17-14 na een magnifieke eerste helft (11-4). Door deze overwinning is Nieuwerkerk drie wedstrijden voor het einde al zeker van handhaving. Een prestatie van formaat van coaches Tims en Beuk en hun team!

Soms moet je dingen in perspectief plaatsen. Nieuwerkerk 1 speelt dit jaar met een extreem jonge ploeg. Spelers die nog in de junioren mogen spelen en spelers die net komen kijken in de senioren. Daar horen harde lessen bij, zoals de 14-25 thuis nederlaag tegen Swift (november) en de 27-19 nederlaag bij GKV (december). Als je de returnwedstrijden tegen die sterke tegenstanders dan allebei in winst kan omzetten; dan besef je als ploeg en coaches hoe goed je bezig bent! Chapeau!

De Kleine Vink was zaterdag weer uitstekend gevuld voor het duel Nieuwerkerk – GKV. GKV speelt een goed zaalseizoen, maar was door de nipte 21-22 nederlaag tegen Avanti in de vorige wedstrijd uitgeschakeld voor de titel. De formatie uit Gorinchem kon vrijuit spelen. Nieuwerkerk strijdt om handhaving, maar wist ook dat GKV in de zaal en op het veld al te sterk was geweest. Met een uitstekende wedstrijdinstelling begon Nieuwerkerk 1 aan de wedstrijd. Elke speler besefte het belang van de wedstrijd en speelde alsof het zijn of haar laatste wedstrijd was. GKV schrok duidelijk van de felheid en de brutaliteit van Nieuwerkerk.

Verdedigend zat het de eerste helft echt perfect in elkaar bij Nieuwerkerk. Over alle schijven heel veel druk en in de verdedigende rebound ijzersterk. Het was genieten om te kijken naar de verdedigende acties van het duo Lansbergen/Wilhelm met de dames Blok en Van Dijk aan hun zijde. Aanvallend kwam de wedstrijd helaas niet los. Bart Huijser verzorgde de openingstreffer, gevolgd door de 2-0 van Lotte Larooij en de 3-0 van Babette Blok. Blok stond weer in de basis alsof ze nooit is weggeweest en was aanvallend de beste in de eerste helft.

GKV stond na een kwartier pas op 1 goal, maar toen het kort na het kwartier 3-2 werd had de sterke openingsfase van Nieuwerkerk de ploeg niet veel opgeleverd qua stand. Er werd ook nog een strafworp gemist voor de 4e goal. Bij 4-2 schoot Mika de Ruiter eindelijk raak. En daarna ging het vrij hard met de doelpunten. De Ruiter kwam tot drie goals in de eerste helft en Babette Blok tot 4. Tess van Dijk maakte nog een mooie doorloper en aanvoerder Lansbergen beloonde zijn uitstekende eerste helft met een goeie goal achter de korf, 11-4! Dat werd ook de ruststand.

Een ontzettende knappe ruststand tegen een van de makkelijkst scorende ploegen in deze poule. Maar het zei nog niks voor de tweede helft. In de rust werd bekend dat De Meeuwen uit bij ODIK met 13-26 had gewonnen. Dat betekende dat Nieuwerkerk zich kon handhaven: winst op GKV zou voldoende zijn.

Maar in de tweede helft zakte Nieuwerkerk terug. Zowel verdedigend als aanvallend ging het een stuk minder. GKV schakelde een tandje bij en liet zien dat het een goede ploeg met karakter is. Drie goals op rij voor GKV en 11-7. Toen een belangrijke en mooie doorloper van Blok voor 12-7. GKV kroop dichterbij, 12-9 en nog maar drie verschil. Een prachtige goal van De Ruiter na een schot van Huijser gaf Nieuwerkerk weer wat lucht: 13-9.

Maar GKV zat er in de tweede helft goed bij en de schoten van Nieuwerkerk miste precisie. Nikita Ephraim kwam in het veld voor meer aanvallende stootkracht en ook de 17-jarige A1-speler Bas van Schaik kwam in de ploeg. En Van Schaik had een invalbeurt om van te dromen. Nadat GKV het gat had verkleind naar twee, schoot de junior de 14-11 fraai binnen! Ontlading in de Kleine Vink! Zeker toen Bart Huijser daarna zijn derde treffer binnenschoot: 15-11!

Maar GKV gaf niet op en wist twee keer snel te scoren. Een foutje onder de korf en de 4e van afstand van Rachel Romijn. Nog drie minuten te gaan en met 15-13 was alles nog mogelijk. Tims en Beuk brachten Bas van Schaik weer in de aanval. En hij deed het opnieuw! Twee keer schoot hij raak en hij besliste de wedstrijd.

Drie goals van Van Schaik op zo’n belangrijk moment! Heel knap! GKV bepaalde de eindstand in de slotseconde nog op 17-14.

Feest in de Kleine Vink! Na 11 wedstrijden 11 punten en een gedeelde 4e plek. Nog drie wedstrijden te gaan. De Meeuwen op 6 punten, ODIK op 4 en Pernix op 2. Zij gaan met elkaar uitmaken welke twee teams afzakken naar de Overgangsklasse. Nieuwerkerk hoeft zich daar de laatste drie weken (Meeuwen uit, Avanti thuis en ODIK uit) niet meer druk om te maken. Wat een luxe! Heel knap!