8.5 C
New York
maandag 22 april 2024

Drinkwater Dunea van Maas naar Lekwater door vervuilingspiek

Dunea is afgelopen weekend volledig overgeschakeld op inname uit de rivier de Lek voor de productie van drinkwater. Aanleiding is een vervuilingspiek op de Maas, gemeten aan de Limburgse grens met België. Het gaat om het onkruidbestrijdingsmiddel terbutylazine, dat voornamelijk wordt toegepast op maïsteelt.

De innamestop aan de Maas is een voorzorgsmaatregel voor de drinkwaterproductie voor 1,3 miljoen mensen in het westen van Zuid-Holland. De stof lost niet goed op in water en zou nog op de rivier aanwezig kunnen zijn als het voorbij de ingang naar de Afgedamde Maas stroomt, waar het innamepunt van Dunea ligt.

Dankzij de metingen van Rijkswaterstaat en het Maas-alarm dat zij deden uitgaan zal het dus geen effect hebben op drinkwater, maar de stof die fotosynthese remt is volgens de Hazardous Substances Data Bank (HSDB) wel schadelijk voor vissen, ongewervelde waterdieren, algen en waterplanten. Het is niet bekend hoe en waar de vervuiling heeft plaatsgevonden.

Vervuilingen vanuit de land- en tuinbouw en chemische industrie binnen- en buiten Nederland zorgen ervoor dat de waterkwaliteit van oppervlaktewater niet voldoet aan de eisen van de Kader Richtlijn Water die in Europa gelden. Directeur Wim Drossaert: “Zolang sloten en rivieren worden gezien als afvoer voor bedrijven en niet als ecosysteem, blijft kwaliteit van oppervlaktewatereen ondergeschoven kindje. Waterkwaliteit heeft net zoveel aandacht nodig van waterbeheerders als wateroverlast en droogte.”

Gehele innameproces van Dunea
Advertentie