8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

BBB grootste partij in Moordrecht en Zevenhuizen

De BoerBurgerBeweging (BBB) is in de dorpen Moordrecht en Zevenhuizen de grootste partij geworden bij zowel de Provinciale Staten als de Waterschapsverkiezingen. Dat blijkt uit de cijfers die de gemeente Zuidplas heeft ingediend heeft bij Provincie en Waterschap. Nieuwerkerk aan den IJssel blijft, net als vier jaar geleden, de VVD als grootste partij houden. In Moerkapelle is voor het waterschap de gezamenlijke lijst SGP-ChristenUnie en voor de provincie de SGP de grootste partij geworden, net als vier jaar geleden.

Moerkapelle

In Moerkapelle blijven kiezers trouw aan de SGP en dat blijft uit het kleine verlies voor de partij voor het waterschap (-2.7%) en de provincie (-0,7%). Dat het bij het waterschap verloren wordt terwijl de lijsttrekker uit het dorp komt valt op, mogelijk komt dit door de gezamenlijke lijst met ChristenUnie. Bij het waterschap is Ons Platteland, met lokale kandidaten. de grote verliezer met -8,4%. BBB scoort 12,8% bij het waterschap en 14,4% bij de provinciale verkiezingen.

Moordrecht

In Moordrecht werd bij beide verkiezingen de BBB de grootste partij. Forum was de grote verliezer bij de provincie en de VVD liep bij beide verkiezingen grote klappen op, voor het waterschap halveerden de liberalen bijna. ChristenUnie, SP en CDA kregen bij de provinciale verkiezingen een behoorlijk verlies en JA21 kwam met 6,9% als nieuwkomer binnen. Bij het waterschap verloor het CDA en PvdA fors, net als 50Plus en Ons Platteland. Partij voor de Dieren behaalde 7,3% hier als nieuwkomer

NIeuwerkerk aan den IJssel

In Nieuwerkerk wist de VVD de grootste te blijven, net als 4 jaar geleden. De BBB scoorde bij de provinciale verkiezingen met 13,4% een tweede en met 13.6% bij het waterschap een derde plek. WaterNatuurlijk bleef hier op een tweede plek hangen. JA21 won fors bij beide verkiezingen als nieuwkomer en grote verliezen waren er voor het CDA, ChristenUnie en bij het waterschap voor de PvdA, 50Plus en Ons platteland.

Zevenhuizen

Bij de vorige provinciale verkiezingen was Forum voor Democratie de grootste in Zevenhuizen, de BBB neemt deze plek deze keer in. De nummer 2 van Forum uit Zevenhuizen kon het enorme verlies van 15% niet keren. De partijen van de landelijke coalite verloren allemaal behoorlijk wat stemmen en alleen nieuwkomers zoals en de Partij voor de Dieren won in het dorp. Bij de waterschapsverkiezingen was de BBB de grootste en AWP won als enige bestaande partij. Ons Platteland, met lokale kandidaten, verloor maar liefst 13,2% en VVD, Waternatuurlijk, 50plus en CDA verloren fors. JA21 met 5,8% en de partij voor de Dieren met 5% zijn na de BBB de grote winnaars.

Opkomst lager

De opkomst voor beide verkiezingen was lager dan in 2019, toen brachten 60% van de stemgerechtrigden hun stem uit, dat was 59,4% dit jaar. Voor het Waterschap kwam 56% van de kiezers opdagen, in 2019 was dit 56,8%. Landelijk was voor de provinciale verkiezingen de opkomst gestegen van 56.1% naar 57.5%.

Andere details

Uit de openbare procesverbalen blijkt dat er vaak onduidelijkheid was over het stemmen met een volmacht van iemand. In een van de stembureaus kreeg de voorzitter zelfs een duw van iemand die het niet eens was met dit proces. Vaak blijkt dat men niet weet dat alleen een volmacht stem mag worden uitgebracht tegelijkertijd met de eigen stem of dat van de volmacht een (kopie) identiteitsbewijs nodig is. Ruim 10% van de stemmen werden uitgebracht via een volmacht.

Bijna 300 kiezers uit een andere gemeente hadden de stempas omlaten zetten naar een kiezerspas waarmee overal in de provincie of het waterschap gestemd mag worden. Dit moet altijd vooraf bij de gemeente gebeuren. In de Procesverbalen was te lezen dat kiezers uit Rotterdam Nesselande of Ommoord hierdoor niet in Zevenhuizen of Oud Verlaat werden toegelaten.

Advertentie